Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο. 

 

Η νεκρώσιμος τελετή έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και με βάση τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ στη Βρετανία λόγω του κορωνοϊού. Οι εκδηλώσεις ήταν περιορισμένες και οι πολίτες δεν ήταν σε θέση να τις παρακολουθήσουν από κοντά.

 

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ παρευρέθηκαν μόνο 30 άτομα, ενώ το πρόγραμμα της κηδείας προέβλεπε τη συμμετοχή περίπου 730 μελών των ενόπλων δυνάμεων. Στις 15:00 (ώρα Βρετανίας), τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη χώρα, στη μνήμη του δούκα του Εδιμβούργου. Η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου με ένα τροποποιημένο Jaguar Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε και ο ίδιος.

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας
Η βασίλισσα Ελισάβετ (GETTY IMAGES)

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας
Ένας ξάδερφος του πρίγκιπα Χάρι και του πρίγκιπα Ουίλιαμ ανάμεσά τους (GETTY IMAGES)

 

Οι παριστάμενοι στην τελετή φορούν πρωινό ένδυμα, με παράσημα, αλλά όχι στρατιωτικές στολές. Μια απόφαση που έλυσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και την αμηχανία που θα προκαλούνταν όταν ο πρίγκιπας Χάρι θα ήταν ο μόνος που θα εμφανιζόταν δίχως στολή, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί των στρατιωτικών αξιωμάτων του.

 

 

 

Το παρών στην κηδεία δίνουν τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου, όπως και τα οχτώ εγγόνια τους, αλλά κανένα από τα δισέγγονα. Τα παιδιά και τα εγγόνια θα συνοδεύουν τους συζύγους τους, με μόνη εξαίρεση τον πρίγκιπα Χάρι. Η Μέγκαν Μαρκλ είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και η συμβουλή των γιατρών της ήταν να μην ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στη Βρετανία. Παρίστανται επίσης τα παιδιά της αδελφής της βασίλισσας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και τρεις συγγενείς του πρίγκιπα Φιλίππου από τη Γερμανία.

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας
Περίπου 730 μέλη των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν στο τελετουργικό (GETTY IMAGES)

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας
GETTY IMAGES

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα κάθεται μόνη της κατά τη διάρκεια της τελετής. Επίσης ανακοινώθηκε ότι στην πομπή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι δεν θα περπατήσουν δίπλα- δίπλα αλλά ανάμεσά τους θα είναι ο εξάδελφός τους Πίτερ Φίλιπς. Κάτι που πιθανόν αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθούν οι συζητήσεις για την τεταμένη σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια.

 

 

Βήμα- βήμα το τελετουργικό

 

Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό καπέλο και το σπαθί του, από το ιδιωτικό παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ στην Εσωτερική Αίθουσα του πύργου.

 

Στις 2 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) άρχισε το τελετουργικό και μέσα σε 15 λεπτά παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

 

Το Ιππικό του Βασιλικού Οίκου και οι Πεζοί Φρουροί παρατάχθηκαν στην περίμετρο της αυλής. Από τις 2:20 μ.μ έως τις 2:27 μ.μ. (16:20-16:27 ώρα Ελλάδας), τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της οικογένειας του Φιλίππου, που δεν συμμετείχαν στην πομπή, αναχώρησαν με αυτοκίνητα για το Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

 

Live: Η Βρετανία αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο - Απευθείας μετάδοση της κηδείας

 

Στις 2:27 μ.μ. (16:27 ώρα Ελλάδας) ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα Land Rover, στο σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο Φίλιππος, εισήλθε στην αυλή. Στις 2:38 μ.μ. (16:38 ώρα Ελλάδας) το φέρετρο μεταφέρθηκε από την Εσωτερική Αίθουσα.

 

Οι ορχήστρες στην αυλή σιώπησαν στις 2:40 μ.μ. (16:40 ώρα Ελλάδας) και το φέρετρο εξήλθε από την Επίσημη Είσοδο ένα λεπτό αργότερα. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στην πομπή, περιλαμβανομένων των τεσσάρων παιδιών του Φιλίππου --οι πρίγκιπες Κάρολος, Άντριου και Έντουαρντ και η πριγκίπισσα 'Αννα, μαζί με τα εγγόνια Ουίλιαμ και Χάρι-- αναχώρηαν από Επίσημη Είσοδο πίσω από το φέρετρο, το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στο Land Rover.

 

Στις 2:44 (16:44 ώρα Ελλάδας) η βασίλισσα αναχώρησε από την Είσοδο του Μονάρχη με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος και το αυτοκίνητο έφτασε στο πίσω μέρος της πομπής. Καθώς η πομπή και το αυτοκίνητο κατευθύνονται προς το παρεκκλήσι, τιμητικό άγημα πυροβολούσε ανά λεπτό και ηχούσε μία καμπάνα.

 

Η Bentley της βασίλισσας σταμάτησε στο παρεκκλήσι, όπου την υποδέχτηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ Ντέιβιντ Κόνερ, ο οποίος θα την συνοδεύσει στο κάθισμά της. Το φέρετρο έφτασε στις 2:53 μ.μ. (16:53 ώρα Ελλάδας). Θέσεις στο Horseshoe Cloister έχουν πάρει οι σύμβουλοι άμυνας της Κοινοπολιτείας από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο.

 

Στα δυτικά σκαλιά παρατάχθηκε απόσπασμα του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Από τις γκάιντες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού ήχησε το «Still» μόλις το Land Rover σταματήσει στα σκαλιά. Άνδρες των Βασιλικών Πεζοναυτών θα σηκώσουν το φέρετρο ενώ οι γκάιντες θα παίζουν το «Side».

 

Στις 3 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας) τηρήθηκε σε όλη τη χώρα ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη, όπως και τη λήξη, σήμανε ένας πυροβολισμός από τον ανατολικό κήπο.

 

Στην κορυφή των σκαλοπατιών, το φέρετρο υποδέχθηκε ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, ο Τζάστιν Ουέλμπι. Καθώς οι θύρες του παρεκκλησιού θα κλείνουν, οι γκάιντες έπαιζαν το «Carry On».

 

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο στην κορυφή του κεντρικού κλίτους του ναού. Πάνω σε μαξιλάρια θα είναι τοποθετημένα τα «διάσημα» του Φιλίππου --κυρίως τα μετάλλια και τα παράσημα που του έχουν δοθεί, η στραταρχική ράβδος του και το έμβλημα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με διάσημα από τη Δανία και την Ελλάδα.

 

Την κηδεία θα τελέσει ο πρωθιερέας του Ουίνδσορ. Το φέρετρο θα κατέβει στη συνέχεια στη Βασιλική Κρύπτη.

 

Ένας ταγματάρχης του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας θα παίξει με την γκάιντα έναν θρήνο. Θα ακολουθήσει το «Εγερτήριο» από τους σαλπιγκτές του Ιππικού του Βασιλικού Οίκου. Οι σαλπιγκτές του Βασιλικού Σώματος Πεζοναυτών θα ανακρούσουν στη συνέχεια το «Action Stations», κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου.

 

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα διαβάσει την ευχή, μετά την οποία θα ανακρουσθεί ο εθνικός ύμνος. Η βασίλισσα και οι άλλοι πενθούντες θα αναχωρήσουν στη συνέχεια από το παρεκκλήσι.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr