Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2018

Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2018 Facebook Twitter
EPA
0

Λιγότεροι μετανάστες διέσχισαν την Μεσόγειο το 2018, κατευθυνόμενοι στην Ευρώπη, ενώ λιγότεροι είναι και όσοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως το γεγονός είναι ενδεικτικό των προσπαθειών των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν τις ροές των προσφύγων από την Αφρική και την Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές αναταραχές στην ήπειρο.

Οι εντάσεις από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ συνέβαλαν στην άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ το ζήτημα της χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να διχάζει την ευρωπαϊκή πολιτική, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης 114.941 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τους 172.301 το 2017.

Εκτιμάται ότι 2.262 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, έναντι 3.139 το προηγούμενο έτος.

Παρά τη μείωση, η Μεσόγειος παραμένει η επικινδυνότερη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρώπη.

Από τότε πολλές χώρες της ΕΕ τροποποίησαν επί το αυστηρότερο την μεταναστευτική τους πολιτική, ενώ η Ένωση προσπάθησε να αποτρέψει τη μετανάστευση συνάπτοντας συμφωνίες συνεργασίας με την Τουρκία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, που περιλαμβάνουν και οικονομικά κίνητρα.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, όμως το 2018 οι αφίξεις ήταν μόλις 32.497, περισσότερες ωστόσο από τις 29.718 του 2017.

Η μείωση είναι ενδεικτική της συνεργασίας στον τομέα αυτό με την Τουρκία.

Άνοδος ωστόσο του αριθμού των αφίξεων σημειώθηκε στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, από όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, εισήλθαν περίπου 17.000 άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι Τούρκοι που θέλουν να διαφύγουν από τις διώξεις που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερτντογαν, γράφει ηWSJ.

Κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για το 2018 έγινε πλέον η Ισπανία, με 57.215 αφίξεις, υπερδιπλάσιες από το 2017. Η ευνοϊκή μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έχει συμβάλει στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Vox.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε απότομα στις 23.371, από 119.369 το 2017, κυρίως χάρις στις συμφωνίες που συνήφθησαν με πολέμαρχους στη Λιβύη.

Η νέα δικομματική κυβέρνηση της χώρας εφαρμόζει κατασταλτική πολιτική, αρνούμενη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίων μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στην θάλασσα, σημειώνει η WSJ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ