Λιβύη: Δεκάδες μετανάστες επέζησαν δύο μέρες στη θάλασσα κρεμασμένοι από ένα μισοβυθισμένο πλοιάριο

Λιβύη: Δεκάδες μετανάστες επέζησαν δύο μέρες στη θάλασσα κρεμασμένοι από ένα μισοβυθισμένο πλοιάριο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Σχεδόν 80 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης αφού κατάφεραν να κρατηθούν επί δύο ημέρες από το μισοβυθισμένο πλοιάριο που θα τους μετέφερε στην Ευρώπη, όμως άλλοι επτά άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και βρέθηκαν νεκροί στη θάλασσα.


Οι 77 μετανάστες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, διασώθηκαν την Πέμπτη στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από πηγές της λιβυκής ακτοφυλακής και αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.


"Επτά πτώματα εντοπίστηκαν κοντά στο πλοιάριο", είπε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Αγιούμπ Κάσεμ. "Σύμφωνα με τους επιζώντες, έμειναν στη θάλασσα επί δύο ημέρες, κρατημένοι από το πλοιάριο που μισοβυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο", πρόσθεσε.


Ορισμένοι από τους διασωθέντες φέρουν εγκαύματα επειδή έμειναν στη θάλασσα, κάτω από τον καυτό ήλιο, για πολλές ώρες. Μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Πλαστικές και ξύλινες βάρκες που μετέφεραν περίπου 2.300 μετανάστες εντοπίστηκαν την Πέμπτη στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας, ανέφερε εξάλλου η ιταλική ακτοφυλακή. Από τις αρχές του έτους έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ιταλία περίπου 50.000 άνθρωποι. Σχεδόν 6.350 διασώθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, απ' όπου είχαν αναχωρήσει ενώ περισσότεροι από 1.440 πνίγηκαν. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.


Την Τρίτη, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι Λίβυοι λιμενικοί επιβιβάστηκαν σε ένα πλοιάριο, λήστεψαν τους μετανάστες και πυροβόλησαν στον αέρα. Στον πανικό που ακολούθησε τουλάχιστον 60 άνθρωποι έπεσαν στο νερό αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Κάσεμ αρνήθηκε όμως ότι η ακτοφυλακή πυροβόλησε μετανάστες ή ότι έθεσε με οποιοδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM