Λιβερία: Στα χνάρια του Γουεά, ο νέος πρόεδρος μειώνει ακόμα περισσότερο τον μισθό του

Ο πρόεδρος της Λιβερίας μείωσε τον μισθό του κατά 40% Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τζόζεφ Μποακάι ανακοίνωσε πως θα περικόψει τον μισθό του κατά 40%. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, ο πρόεδρος της Λιβερίας θα περικόψει τον μισθό του κατά 40%, ελπίζοντας πως αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για «υπεύθυνη διακυβέρνηση» ενώ παράλληλα, δείχνει την αλληλεγγύη του προς τον λαό.

Οι μισθοί των κυβερνητικών αξιωματούχων βρίσκονται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής αυτή την περίοδο καθώς οι πολίτες της φτωχής χώρας της Δυτικής Αφρικής διαμαρτύρονται για την μεγάλη άνοδο του κόστους ζωής. Στην Λιβερία των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων ο ένας στους πέντε πολίτες ζει με εισόδημα κάτω των δύο δολαρίων την ημέρα. Ο πρόεδρος Μποκάι αποκάλυψε τον Φεβρουάριο πως το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται στα 13.400 δολάρια. Μετά την περικοπή αυτό θα μειωθεί στα 8.000 δολάρια.

 Ο Τζόζεφ Μποακάι βαδίζει στα χνάρια του τέως προέδρου της Λιβερίας, Τζορτζ Γουεά - πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή -  ο οποίος είχε περικόψει τον μισθό του κατά 25%. Αρκετοί πολίτες της αφρικανικής χώρας χαιρέτισαν την απόφαση του προέδρου Μποακάι ενώ άλλοι αμφισβήτησαν πως πρόκειται για ειλικρινή «θυσία» αφού ο πρόεδρος λαμβάνει και άλλες χρηματικές παροχές, όπως ένα ημερήσιο επίδομα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το BBC, ο προϋπολογισμός του γραφείου του προέδρου της Λιβερίας για το τρέχον έτος είναι περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια. Ο Άντερσον Ντ. Μίαμεν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Λιβερίας «Κέντρο Διαφάνειας και Λογοδοσίας» (CENTAL), δήλωσε πως η περικοπή μισθού του προέδρου είναι «καλοδεχούμενη». «Ελπίζουμε πως οι πολίτες θα δουν καθαρά πού θα πάνε οι μειώσεις και πώς αυτές θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών», δήλωσε ο Μίαμεν στο BBC.

Εκτός από την μείωση του μισθού του ο πρόεδρος Μποακάι δεσμεύτηκε πως θα ενδυναμώσει τον «Οργανισμό Δημοσίων Υπαλλήλων της Λιβερίας», ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για την συνεισφορά τους στο κράτος. Την περασμένη εβδομάδα μία ομάδα βουλευτών παραπονέθηκε πως δεν έχει λάβει τα κρατικά αυτοκίνητα ώστε να μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της.

Η διακυβέρνηση του πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά κλονίστηκε από κατηγορίες για διαφθορά  

Ο 80χρονος Μποακάι, επικεφαλής του «Ενωτικού Κόμματος Λιβερίας», ανέλαβε πρόεδρος της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο αφού νίκησε τον 58χρονο πρόεδρο Τζορτζ Γουεά από το κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή» στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 14 Νοεμβρίου. Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε στο λαό να πατάξει την διαφθορά και την κακοδιαχείριση στα οικονομικά του κράτους.

Η διακυβέρνηση του πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουεά κλονίστηκε από κατηγορίες για διαφθορά και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε πολυτελή έξοδα, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και έκανε τον πιο διάσημο πολίτη της χώρας να γίνει μέσα σε έξι χρόνια αντιπαθής στον λαό της ΛΙβερίας και τελικά να χάσει τις εκλογές από τον πολιτικό του αντίπαλο Τζόζεφ Μποακάι.

 Η Λιβερία από το 1989 έχει ζήσει δύο εμφυλίους πολέμους - τον πρώτο (1989–1996) και τον δεύτερο (1999–2003) - που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η οικονομία της χώρας και να δημιουργηθεί κύμα προσφύγων σε άλλες αφρικανικές χώρες. Η οικονομία της έχει επηρεαστεί αρνητικά ειδικότερα, από τον δεύτερο εμφύλιο, για αυτό τον λόγο προχωρά με αργούς ρυθμούς. Με βάση τα στοιχεία του 2003 το 80% του συνολικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιβερία: Τζορτζ Γουεά, από την παραγκούπολη στα γήπεδα του κόσμου κι από εκεί νικητής των προεδρικών εκλογών

Διεθνή / Λιβερία: Τζορτζ Γουεά, από την παραγκούπολη στα γήπεδα του κόσμου κι από εκεί νικητής των προεδρικών εκλογών

Ο Τζορτζ Γουεά εξελέγη πρόεδρος στην πατρίδα του, μια χώρα τραυματισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, με το όραμα ότι θα την βοηθήσει να πετύχει τη συμφιλίωση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ούσα Βανς, δικηγόρος και σύζυγος του αντιπροέδρου του Τραμπ

Διεθνή / Ποια είναι η Ούσα Βανς, δικηγόρος και σύζυγος του αντιπροέδρου του Τραμπ

Με πτυχία από το Γέιλ και το Κέμπριτζ, υποτροφία Μπιλ Γκέιτς και εγγεγραμμένη Δημοκρατική, η 38χρονη έχει τον θαυμασμό του συζύγου της, που δηλώνει «ταπεινός» μπροστά στο εκπληκτικό βιογραφικό της
LIFO NEWSROOM