Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιβάνου έδωσε μια διαφορετική συναυλία: στην καρδιά των ρωμαϊκών μνημείων του Μπάαλμπεκ, τα οποία ήταν λουσμένα στο φως.

 

Η συναυλία δεν είχε κοινό, αλλά μεταδόθηκε ζωντανά από τα λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και τα social media. Αυτή είναι η μοναδική συναυλία που διοργανώνεται φέτος από το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπάαλμπεκ, στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.

 

Υπό την διεύθυνση του Χαρούτ Φαζλιάν, 150 μουσικοί και χορωδοί βρέθηκαν στον ναό του Βάκχου, περιστοιχισμένοι από τους εντυπωσιακούς κορινθιακούς κίονες. Ξεκίνησαν με τον εθνικό ύμνο και συνέχισαν με το αρχικό χορωδιακό O Fortuna από τα Carmina Burana και ακολούθησε ένας συνδυασμός κλασικής και ροκ μουσικής, συνθέσεις των αδελφών Rahbani, δυο διάσημων Λιβανέζων μουσικών αλλά και ο Ύμνο στη Χαρά, του Μπετόβεν.

 

«Η κραυγή μας είναι μία κραυγή πολιτισμού, ένας τρόπος για να πούμε ότι ο Λίβανος δεν θέλει να πεθάνει, ότι έχουμε έναν πολιτιστικό, καλλιτεχνικό τομέα εξαιρετικά παραγωγικό και δημιουργικό», δήλωσε η Νάιλα ντε Φρεζ πρόεδρος του φεστιβάλ του Μπάαλμπεκ, που ιδρύθηκε το 1956. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτισμού, ελπίδας και σθένους», συμπλήρωσε.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP