Λευκορωσία: Δεκάδες μικρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ - Αντί μίας κεντρικής

Λευκορωσία: Δεκάδες μικρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μινσκ - Αντί μίας κεντρικής Facebook Twitter
EPA
0

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας βγήκαν εκ νέου σήμερα στους δρόμους του Μινσκ για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης προτίμησαν την οργάνωση ενός πλήθους μικρότερων διαδηλώσεων αντί της μαζικής διαδήλωσης που συνήθιζαν να πραγματοποιούν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μερικές δεκάδες συγκεντρώσεις ανακοινώθηκαν σε διάφορες συνοικίες του Μινσκ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Καμιά τριανταριά διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή.

«Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία... παρά τις τυχαίες συλλήψεις περαστικών», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Telegram NEXTA Live, που συντονίζει εν μέρει τις κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, 65 άνθρωποι έχουν προς το παρόν συλληφθεί, οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα. Δύο Λευκορώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης στο Γκρόντνο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Από το πρωί, θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού και άλλοι ειδικοί εξοπλισμοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν στο κέντρο του Μινσκ και η σύνδεση με μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως η εφαρμογή Telegram, που οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν για να συντονιστούν, ήταν προβληματική σε ολόκληρη τη χώρα. Η πρόσβαση στις κεντρικές πλατείες, τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο του Μινσκ και τα κυβερνητικά κτίρια αποκλείστηκε.

«Κάθε κινητοποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι οι Λευκορώσοι δεν θα παραδοθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας και να κλείσουμε τα μάτια στα εγκλήματα», δήλωσε στο Telegram η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, από το Βίλνιους, όπου έχει αυτοεξοριστεί.


Εδώ και κάποιες εβδομάδες, η αντιπολίτευση οργανώνει μικρότερου μεγέθους διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή από λίγων εκατοντάδων έως μερικών χιλιάδων ανθρώπων. Η καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων, με εκατοντάδες συλλήψεις, κατέστησε πολύ δύσκολη την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, από τα μέσα Αυγούστου.

Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται για την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο, επισήμως νικητή των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ