Χάος στη Λευκορωσία: Δεκάδες μετανάστες έριξαν φράχτες και πέρασαν στην Πολωνία

Λευκορωσία-Πολωνία: Μετανάστες έριξαν φράκτες και πέρασαν τα σύνορα Facebook Twitter
Μετανάστες κοντά στα σύνορα ανάμεσα σε Πολωνία και Λευκορωσία - Πηγή: Associated Press.
0

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Πιο συγκεκριμένα, δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν. Στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ελπίζουν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσουν άσυλο, κυρίως στη Γερμανία.

Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της και ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης ανεγείρει φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εμποδίζονται οι διελεύσεις.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκάσενκο, κάλεσε χθες Τρίτη τη Βαρσοβία να τους αφήσει να περάσουν, εξηγώντας ότι προορισμός τους είναι άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον Λουκάσενκο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση στο Μινσκ, στον δημόσιο λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia και σε τρίτα κράτη και αεροπορικές εταιρείες που θεωρεί πως εμπλέκονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε για ενότητα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα, με φόντο τον διχασμό

Ο βασιλιάς Κάρολος κάλεσε τους πολίτες να «γνωρίσουν τους γείτονές τους» και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε έναν κόσμο που, όπως είπε, δείχνει ολοένα και πιο διχασμένος
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Με Ουίλιαμ και Κέιτ στο πλευρό του περπάτησε προς τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα περπάτησαν μέχρι τον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, συνοδευόμενοι από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και τα παιδιά τους
THE LIFO TEAM