Λαβρόφ σε Πομπέο: Απαράδεκτη η σύλληψη της Ρωσίδας Μαρία Μπούτινα

Λαβρόφ σε Πομπέο: Απαράδεκτη η σύλληψη της Ρωσίδας Μαρία Μπούτινα Facebook Twitter
EPA/YURI KOCHETKOV
0

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη σύλληψη στις ΗΠΑ της Μαρία Μπούτινα, της Ρωσίδας που κατηγορείται ότι επιχείρησε να επηρεάσει πολιτικές οργανώσεις προς όφελος της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ «υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των αμερικανικών αρχών, που προχώρησαν στη σύλληψη της Ρωσίδας υπηκόου (Μαρία) Μπούτινα βάσει χαλκευμένων κατηγοριών είναι απαράδεκτες» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ επισήμανε επίσης ότι είναι «απαραίτητο να αποφυλακιστεί (η Μπούτινα) το συντομότερο», σύμφωνα με το υπουργείο.

Ηλικίας 29 ετών, η Μαρία Μπούτινα συνελήφθη στις ΗΠΑ, διότι ενήργησε «ως πράκτορας αξιωματούχου κυβέρνησης ξένης χώρας».

Κατηγορείται ότι «διείσδυσε σε πολιτικές οργανώσεις προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όπου αναφέρεται μια «οργάνωση υπέρ του δικαιώματος της οπλοκατοχής».

Η νεαρή γυναίκα δηλώνει ότι είναι αθώα, οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου της Ουάσιγκτον. Βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

Πέντε ημέρες μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μάικ Πομπέο «αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, με στόχο την εξομάλυνσή τους», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε έπειτα από «αμερικανική πρωτοβουλία» επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής έγιναν αναφορές επίσης στο θέμα της συριακής σύρραξης, ιδίως «στο ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με άλλες χώρες για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Sputnik

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM