LIVE!

Λαβρόφ: Πλήρης προστασία της Μόσχας σε οποιοδήποτε έδαφος προσαρτηθεί στη Ρωσία

Σεργκέι Λαβρόφ δηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι περιοχές της Ουκρανίας, στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα, θα τελούν υπό την «πλήρη προστασία» της Μόσχας, εάν προσαρτηθούν στη Ρωσία. 

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνη ΜΜΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου είναι παράνομη, γεμάτη νεοναζί και καταπιέζει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. 

«Μετά τα δημοψηφίσματα αυτά, η Ρωσία βεβαίως θα σεβαστεί την έκφραση της βούλησης αυτών των ανθρώπων που για πολλά χρόνια υποφέρουν από τις καταχρήσεις του νεοναζιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Λαβρόφ. Τα δημοψηφίσματα, για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία, ξεκίνησαν την Παρασκευή. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και πως δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ απάντησε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου εδάφους «που θα κατοχυρωθεί περαιτέρω» στο Σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον «τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους»

«Όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της», σημείωσε, αναφερόμενος επίσης ειδικά στο δόγμα της Μόσχας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, χαρακτήρισε «ανεύθυνα» και «απολύτως απαράδεκτα» τόσο αυτά τα σχόλια του Ρώσου ομολόγου του, όσο και τη δήλωση που έκανε αυτή την εβδομάδα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι οποιοδήποτε όπλο που κατέχει η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση εδαφών που ενσωματώνονται στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει. Καλούμε όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα και να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές», έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα.

Σε ερώτηση για τους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα, μετά την απόφαση του Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης. Όσο για το ενδεχόμενο μελλοντικών συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, απάντησε: «Δεν λέμε όχι στις επαφές. Αν οι εταίροι μας θέλουν να συναντηθούμε διακριτικά, ώστε κανείς να μην μάθει γι' αυτό, είναι εντάξει, διότι πάντα είναι καλύτερο να μιλάμε από το να μην μιλάμε. Ωστόσο στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία πολύ απλά δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα». 

Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία δέχεται πιέσεις από την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ απάντησε: «Μπορείτε να πείτε στους αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές σας ότι απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Κρατική πολιτική της Ελλάδας οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο, λέει κεμαλιστής πολιτικός

Διεθνή / Τουρκία: Κρατική πολιτική της Ελλάδας οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο, λέει κεμαλιστής πολιτικός

Ο Τούρκος πολιτικός επαναφέρει το θέμα του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο - Αναλύει στην Cumhuriyet τα τρία σκέλη της «βασικής εθνικής αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας»
NEWSROOM