ΣTA PODCAST THΣ LIFO

Λα Πάλμα: Εκατοντάδες κάτοικοι εκκενώνουν κοινότητα του νησιού καθώς η λάβα απειλεί σπίτια

Εκατοντάδες εκκενώσεις ξανά στη Λα Πάλμα καθώς η λάβα απειλεί σπίτια Facebook Twitter
AP
0

Πάνω από 700 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα στη Λα Πάλμα καθώς η καυτή λάβα πλησιάζει στη γειτονιά τους.

Καθώς ο ποταμός λιωμένου μάγματος κατέβαινε από το ηφαίστειο Cumbre Vieja στα βορειοανατολικά του νησιού, οι αρχές διέταξαν 700 με 800 κατοίκους της Λα Λαγούνα να φύγουν από τα σπίτια τους με τα υπάρχοντά τους και τα κατοικίδια ζώα τους, σύμφωνα με το Ηφαιστειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca).

«Δεν μπορούμε να μαζέψουμε πάνω από 30 χρόνια ζωής μέσα σε πέντε λεπτά», δήλωσε στο Reuters ο 50χρονος Ενρίκε, Ισπανός ιδιοκτήτης σπιτιού.

Οι αρχές έδωσαν περιθώριο στους ιδιοκτήτες σπιτιών μέχρι τις 21:00 ώρα Ελλάδος να παραλάβουν τα πράγματά τους.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εκκενώσουμε μια νέα περιοχή. Η λάβα προχωρά αργά. Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν χρόνο να πάρουν τα χαρτιά τους, τα προσωπικά τους αντικείμενα και οτιδήποτε αξίας», δήλωσε ο Miguel Angel Morcuende, τεχνικός διευθυντής της Pevolca.

Υπήρξαν 64 σεισμικές δονήσεις σήμερα με ισχυρότερη εκείνη των 4,1 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Ισπανικό Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το αεροδρόμιο Λα Πάλμα παρέμεινε ανοιχτό, αλλά 11 πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες καθυστέρησαν, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα του αεροδρομίου AENA.

Η λάβα που αναβλύζει από το ηφαίστειο κατέκλυσε ένα εργοστάσιο τσιμέντου τη Δευτέρα, σηκώνοντας σύννεφα καπνού και ωθώντας τις αρχές να δώσουν οδηγίες στους ανθρώπους της περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι. Οι οδηγίες αναιρέθηκαν σήμερα.

Η λάβα από την έκρηξη που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου έχει καταστρέψει συνολικά σχεδόν 6.000 στρέμματα, ανέφεραν οι αρχές.

Μετά την κατάρρευση μερικώς της νέας διόδου του ηφαιστείου το Σάββατο, ένας νέος ποταμός λάβας ρέει προς τη θάλασσα, καταβροχθίζοντας φυτείες μπανάνας και αβοκάντο και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα σπίτια στην πόλη Todoque.

Χείμαρροι λιωμένων βράχων κατέστρεψαν 1.186 κτίρια μέσα σε τρεις εβδομάδες από την έκρηξη, ανέφερε το Ηφαιστειακό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων και ανάγκασαν την εκκένωση περίπου 6.700 ανθρώπων.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣTA PODCAST THΣ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ