Κυπριακό: Στη Διάσκεψη ο Γκουτέρες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο

Κυπριακό: Στη Διάσκεψη ο Γκουτέρες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο Facebook Twitter
0

Ως η πιο αποφασιστική ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, προδιαγράφεται πλέον η σημερινή, με την παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να κρίνεται καθοριστικής σημασίας για τη μεταστροφή του δυσμενούς κλίματος που προέκυψε χθες.


Χθες, η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε μετά τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, δια συνεντεύξεως σε τουρκικά ΜΜΕ, ανέφερε κατηγορηματικά ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε άρση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Την ίδια αδιάλλακτη στάση επέδειξε η Τουρκία, στη συνέχεια, στο τραπέζι των συνομιλιών με την εμμονή της στο καθεστώς των 4 ελευθεριών.


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, όπου δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος, η Τουρκία έθεσε μετ' επιτάσεως την απαίτησή της για παραχώρηση από την κυπριακή πλευρά του καθεστώτος των 4 ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες συνδέοντάς την ευθέως με την πρόοδο στα κεφάλαια εγγυήσεων και ασφάλειας.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στήριξε απόλυτα την κυπριακή θέση, επισημαίνοντας τα ανεδαφικά στοιχεία της τουρκικής απαίτησης, ενώ τόνισε στην παρέμβασή του ότι όλοι οφείλουν να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να βοηθήσουν στη λύση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν γίνουν ανεκτές εκβιαστικές τακτικές. Ανέφερε, επίσης, ότι η Διάσκεψη -στην οποία η Ελλάδα προσήλθε για να συζητήσει τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που την αφορούν- είναι «ανοικτού τέλους» (open ended) και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «η τελευταία Διάσκεψη». Εξερχόμενος δε από τον συνεδριακό χώρο, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε: «Συνεχίζουμε και ενοχλούμε, γιατί ο Αναστασιάδης κι εγώ στεκόμαστε σταθεροί σε αρχές».


Υπό τα παραπάνω δεδομένα, την πρωτοβουλία για την επίλυση του αδιεξόδου θα αναλάβει ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έφτασε στο Κραν Μοντανά. Με τη συμμετοχή του κ. Γκουτέρες ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εργασίες της Διάσκεψης στις 10:30, αφού προηγηθούν δύο χωριστές συναντήσεις του ειδικού συμβούλου του γγ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Το μεσημέρι, ο γγ του ΟΗΕ θα παραθέσει γεύμα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα αναμένεται να διεξαχθεί γεύμα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου.


Στις 15:30 αναμένεται να γίνει χωριστή διμερής συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Νίκο Κοτζιά. Το βράδυ ο γενικός γραμματέας θα παραθέσει δείπνο στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών όλων των πλευρών.


Στο Κραν Μοντανά, επίσης, θα βρίσκεται σήμερα και ο Άλαν Ντάνκαν, ο Βρετανός υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της τρίτης εγγυήτριας δύναμης της Μ. Βρετανίας, η οποία προσπαθεί διαδραματίσει γεφυρωτικό ρόλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ