Κυπριακό: Δεν αποχώρησε εκείνος από τις συνομιλίες λέει ο Ακιντζί - «Ο Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα»

Κυπριακό: Δεν αποχώρησε εκείνος από τις συνομιλίες λέει ο Ακιντζί - «Ο Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα» Facebook Twitter
0

«Ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση», υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Νωρίτερα, από κυπριακά ΜΜΕ έγινε γνωστό πως ο Μ. Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά το θέμα που δημιούργησε η τουρκική πλευρά, με πρόσχημα την απόφαση της κυπριακής Βουλής να τιμάται στα σχολεία της Κύπρου η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Το Κυπριακό Πρακτορείο ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, πως κατά τη συζήτηση δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένταση, ενώ όταν έγινε ολιγόλεπτο διάλειμμα ο τουρκοκύπριος ηγέτης αποχώρησε από τον χώρο των συνομιλιών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε πως θα απαντήσει εντός των επόμενων ωρών, σε γραπτή του δήλωση και θα εξηγήσει όλα όσα έγιναν στις συνομιλίες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε, κατά τη συνέντευξη Τύπου, πως στις συνομιλίες επανέλαβε τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τόνισε πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος διάβασε ένα έγγραφο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει από πριν με τα δικά του επιχειρήματα, ενώ όπως είπε «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

O Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκλήθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την απόφαση της Βουλής, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναφορά του κ. Άιντε προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα. «Δεν έχω τίποτε να πω», φέρεται να είπε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ανέφερε στον κ. Άιντε ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή, πως δεν είχε νόημα η συνέχιση της συνάντησης και έφυγε. «Από εκεί και πέρα, η πόρτα είναι ανοικτή και εξαρτάται από αυτούς το πώς θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ