ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κυκλώνας «σαρώνει» τη Νέα Ζηλανδία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κάτοικοι ανέβηκαν σε στέγες για να σωθούν

Κυκλώνας «σαρώνει» τη Νέα Ζηλανδία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κάτοικοι ανέβηκαν σε στέγες για να σωθούν Facebook Twitter
Φωτ.: NEW ZEALAND POLICE HANDOUT/EPA
0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Νέα Ζηλανδίας, για τρίτη φορά στην ιστορία της, λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ που «σφυροκοπά» τη χώρα. Πλημμύρες, κατολισθήσεις και κατεστραμμένα σπίτια συνθέτουν την εικόνα. 

«Ο κυκλώνας Γκαμπριέλ είναι το πιο σημαντικό καιρικό φαινόμενο που έχει δει η Νέα Ζηλανδία αυτόν τον αιώνα. Η σοβαρότητα και οι ζημιές που βλέπουμε δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς. «Εξακολουθούμε να σχηματίζουμε την εικόνα των επιπτώσεων του κυκλώνα, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και είναι εκτεταμένες».

Κυκλώνας «σαρώνει» τη Νέα Ζηλανδία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κάτοικοι ανέβηκαν σε στέγες για να σωθούν Facebook Twitter
Φωτ.: NEW ZEALAND POLICE HANDOUT/EPA

Περί τα 2.500 άτομα έχουν εκτοπιστεί έως τώρα, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αναθεωρηθεί καθώς υπάρχουν απροσπέλαστες περιοχές με τις οποίες έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία.

Ο υπουργός Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Κίραν Μακάνουλι, δήλωσε ότι η Γκαμπριέλ ήταν «ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο»

Καταστροφικές πλημμύρες

Τα νερά των πλημμυρών κάλυψαν σπίτια σε ορισμένες περιοχές. Στο Χοκς Μπέι, κάτοικοι κατέφυγαν στις στέγες για να προστατευθούν, ενώ τα στρατιωτικά ελικόπτερα δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν λόγω της κακοκαιρίας.

Κατολισθήσεις γύρω από το Νορθ Άιλαντ παρέσυραν σπίτια και απέκοψαν πολιτειακούς αυτοκινητόδρομους. Περισσότερα από 225.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ ο εθνικός πάροχος ενέργειας προειδοποίησε πως οι εργασίες αποκατάστασης μπορεί να αργήσουν ακόμα και εβδομάδες. 

Οι συνθήκες καθιστούσαν δύσκολες και επικίνδυνες τις εκκενώσεις και τις διασώσεις.

Μία γυναίκα δήλωσε πως η 22χρονη κόρη της αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει έξω από το παράθυρο του δωματίου της, στη μέση της νύχτας, και να κολυμπήσει για να βρει καταφύγιο. Γείτονές της είχαν αποκλειστεί στη στέγη τους, ενώ η στάθμη του νερού συνέχιζε ν΄ανεβαίνει.  Το νεόκτιστο σπίτι της βυθίστηκε, όπως και άλλες κατοικίες.  

Αγρότισσα από το Ίστ Κέιπ περιέγραψε τεράστιες καταστροφές καθώς οι πλημμύρες μετέφεραν «κορμούς 300 κιλών, τεράστιους κορμούς, τον έναν μετά τον άλλο, που κυλούσαν από τα δασικά δάση πάνω από εμάς». Το νερό «ξεχύθηκε πάνω από τα σπίτια και τα αγροκτήματα των ανθρώπων». «Προετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Τίποτα δεν σε προετοιμάζει για αυτό το μακελειό. Έρχεται κανείς να βοηθήσει;».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως θα «χρειαστεί καιρό» για να διασαφηνιστεί η πλήρης έκταση των προβλημάτων, των καταστροφών αλλά και των θυμάτων του ακραίου φαινομένου. «Δεν γίνει αποκατάσταση εν μία νυκτί. Θα πάρει καιρό, ορισμένα άτομα θα παραμείνουν μακριά απ΄τα σπίτια τους για πολύ καιρό». 

«Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή» σχολίασε ο Τζέιμς Σο, αρμόδιος υπουργός. Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του στο Κοινοβούλιο, επεσήμανε πως «τις τελευταίες δεκαετίες, κατά τις οποίες καυγαδίζουμε για το αν υπάρχει η κλιματική αλλαγή ή όχι, εάν προκαλείται από τον άνθρωπο ή όχι, αν πρέπει να κάνουμε κάτι ή όχι». 

«Δεν μπορούμε να βάζουμε τα κεφάλια μας στην άμμο, όταν πλημμυρίζει η παραλία. Πρέπει να δράσουμε τώρα» είπε και ζήτησε να βρεθούν λύσεις. 

«Το μήνυμά μας σε όλους τους πληγέντες είναι πρώτα η ασφάλεια: προσέξτε ο ένας τον άλλον, τις οικογένειές σας, τους γείτονές σας» είπε ο Μακάνουλι, καλώντας όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες καταστάσεις να εκκενώσουν τις οικίες τους. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ