Κρεμλίνο για διακοπή λειτουργίας των σταθμών παρακολούθησης της ραδιενέργειας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Κρεμλίνο για διακοπή λειτουργίας των σταθμών παρακολούθησης της ραδιενέργειας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» Facebook Twitter
EPA
0

Ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για το ότι σταθμοί παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας στο ρωσικό έδαφος έχουν σταματήσει να μεταδίδουν στοιχεία μετά το μυστηριώδες στρατιωτικό δυστύχημα της 8ης Αυγούστου, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), με έδρα την Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο κοντινότεροι στην περιοχή της μυστηριώδους έκρηξης ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης βρέθηκαν offline λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο σταθμοί, δημιουργώντας υποψίες για την ανάμειξη της Ρωσίας σε αυτό.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου, η οποία σημειώθηκε κατά την διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα στην άπω βόρεια Ρωσία.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση σχετικά με τις διαπιστώσεις του CTBTO, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους σταθμούς παρακολούθησης κάνουν σωστά την δουλειά τους, ενώ δεν διαθέτει πληροφόρηση για το αν και το πώς οι ρωσικοί σταθμοί μεταδίδουν στοιχεία.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δήλωση που έκανε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας και ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος στην δοκιμή αμερικανικού πυραύλου Cruise, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δείχνει πως η Ουάσινγκτον είχε προετοιμασθεί πολύ καιρό πριν από την αποχώρηση από την Συνθήκη των Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς και ότι οι κατηγορίες για την κατάρρευση της INF πρέπει να επιρριφθούν στις ΗΠΑ και όχι στην Μόσχα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου Cruise μέσου βεληνεκούς ο οποίος έπληξε τον στόχο του έπειτα από πτήση 500 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια δοκιμή από την 2α Αυγούστου και την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την INF.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δοκιμή, η οποία ήταν απαγορευμένη στο πλαίσιο της INF, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς προετοιμασίες οι οποίες θα είχαν χρειασθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM
«Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Διεθνή / «Ένα φλιτζάνι ρύζι τη μέρα»: 15.000 παιδιά σε κρίση υποσιτισμού μόνο σε έναν μήνα στη Γάζα, λέει η UNICEF

Η UNICEF προειδοποιεί για λιμό, με πάνω από 15.000 παιδιά να υποσιτίζονται σε έναν μόνο μήνα. Οι εικόνες πείνας και οι προετοιμασίες για νέα ισραηλινή επίθεση προκαλούν παγκόσμια ανησυχία
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM