Κρεμλίνο για διακοπή λειτουργίας των σταθμών παρακολούθησης της ραδιενέργειας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Κρεμλίνο για διακοπή λειτουργίας των σταθμών παρακολούθησης της ραδιενέργειας: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» Facebook Twitter
EPA
0

Ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για το ότι σταθμοί παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας στο ρωσικό έδαφος έχουν σταματήσει να μεταδίδουν στοιχεία μετά το μυστηριώδες στρατιωτικό δυστύχημα της 8ης Αυγούστου, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), με έδρα την Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο κοντινότεροι στην περιοχή της μυστηριώδους έκρηξης ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης βρέθηκαν offline λίγες ημέρες μετά την έκρηξη, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο σταθμοί, δημιουργώντας υποψίες για την ανάμειξη της Ρωσίας σε αυτό.

Η κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου, η οποία σημειώθηκε κατά την διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στην Λευκή Θάλασσα στην άπω βόρεια Ρωσία.

Στο Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτηση σχετικά με τις διαπιστώσεις του CTBTO, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους σταθμούς παρακολούθησης κάνουν σωστά την δουλειά τους, ενώ δεν διαθέτει πληροφόρηση για το αν και το πώς οι ρωσικοί σταθμοί μεταδίδουν στοιχεία.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δήλωση που έκανε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας και ότι οι αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος στην δοκιμή αμερικανικού πυραύλου Cruise, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι δείχνει πως η Ουάσινγκτον είχε προετοιμασθεί πολύ καιρό πριν από την αποχώρηση από την Συνθήκη των Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς και ότι οι κατηγορίες για την κατάρρευση της INF πρέπει να επιρριφθούν στις ΗΠΑ και όχι στην Μόσχα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου Cruise μέσου βεληνεκούς ο οποίος έπληξε τον στόχο του έπειτα από πτήση 500 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια δοκιμή από την 2α Αυγούστου και την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την INF.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δοκιμή, η οποία ήταν απαγορευμένη στο πλαίσιο της INF, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς προετοιμασίες οι οποίες θα είχαν χρειασθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM