Κούβα: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας

Κούβα: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας Facebook Twitter
EPA
0

Η Κούβα κατήγγειλε, χθες, ότι στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν μεταφερθεί σε νησιά της Καραϊβικής προκειμένου να προετοιμάσουν επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας. 

Η Αβάνα κάνει λόγο για στρατιωτικές κινήσεις εναντίον της Βενεζουέλας «υπό το προκάλυμμα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης».

Από τις 6 ως τις 10 Φεβρουαρίου υπήρξαν «κινήσεις των δυνάμεων ειδικών αποστολών των ΗΠΑ προς το αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και άλλα νησιά της Καραϊβικής, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι κυβερνήσεις τους», ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Συνεχίζεται η προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα υπό ένα ανθρωπιστικό προκάλυμμα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.

Η Κούβα είναι μία από τις χώρες συμμάχους του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό. Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. 

Εν τω μεταξύ, ο Χούαν Γκουαϊδο ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό νέας διοίκησης στη Citgo, σε μια νέα προσπάθεια να σφίξει τον οικονομικό κλοιό γύρο από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό.

Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM