Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν χάσει πλέον τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, σχεδόν ένα χρόνο μετά τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

 

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε για ενότητα στη μάχη απέναντι στον κορωνοϊό, μιλώντας για το «μακάβριο, σπαρακτικό ορόσημο» των περισσοτέρων από 500.000 νεκρών. Περισσότεροι Αμερικανοί πέθαναν μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας, από ό,τι στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αθροιστικά, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

«Ζητώ από όλους τους Αμερικανούς να θυμούνται αυτούς που χάσαμε και αυτούς που αφήσαμε πίσω. Αλλά ζητώ να δράσουμε, να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκες και να κάνετε το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά σας», τόνισε ακόμη ο Μπάιντεν.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, η Καμάλα Χάρις, μαζί με τους συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Νταγκ Έμχοφ τήρησαν ενός λεπτού σιγή έξω από τον Λευκό Οίκο, στη μνήμη των θυμάτων του κορωνοϊού. Στα σκαλιά του Λευκού Οίκου είχαν τοποθετηθεί 500 αναμμένα κεριά. Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες, σε ομοσπονδιακούς χώρους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

 

 

«Πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτικοποίηση και την παραπληροφόρηση που δίχασε οικογένειες, κοινότητες και τη χώρα όλη, στοιχίζοντας πάρα πολλές ζωές ήδη. Δεν είναι ούτε Δημοκρατικοί ούτε Ρεπουμπλικάνοι αυτοί που πεθαίνουν εξαιτίας του ιού. Είναι Αμερικανοί», υπογράμμισε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί, σαν ένας λαός, ως ΗΠΑ».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί κρούσματα 28.188.571 κορωνοϊού και 500.236 θάνατοι. Η χώρα έχει δεχθεί το πιο σφοδρό πλήγμα από την πανδημία. Δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως είναι η Βραζιλία με 247.143 νεκρούς, ενώ δεύτερη σε κρούσματα είναι η Ινδία με 11.016.434.

 

Στο μεταξύ συνεχίζεται η εκστρατεία του εμβολιασμού στη χώρα. Μέχρι τώρα περίπου το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ- ή 43 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την Washington Post.