Κορωνοϊός: Το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι αναπόφευκτο και ίσως χειρότερο - ειδικά αν έρθει μαζί με την γρίπη

Κορωνοϊός: Το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι αναπόφευκτο και ίσως χειρότερο - ειδικά αν έρθει μαζί με την γρίπη Facebook Twitter
0

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα που έχουν θέσει στο τραπέζι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα, μέχρι τον αμερικανό Δρ. Φαούτσι και τον ΠΟΥ, μέχρι τους αξιωματούχους στην Κίνα.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν μάλιστα αρκετές αναφορές για το δεύτερο κύμα πανδημίας το οποίο ο Άντονι Φαούτσι εκτιμά πως δεν μπορεί να αποφευχθεί.

«Ένα δεύτερο ξέσπασμα είναι αναπόφευκτο», λέει ο κορυφαίος γιατρός της ομάδας των ΗΠΑ, αλλά εξηγεί πως το πόσο κακό θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώνεται τους επόμενους μήνες. «Εάν μέχρι τότε έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα αντίμετρα που πρέπει, λογικά θα τα πάμε καλά», δήλωσε ο Δρ. Φαούτσι. «Εάν δεν το κάνουμε με επιτυχία, μπορεί να έχουμε άσχημο χειμώνα».

Ένα δεύτερο κύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφικό, επειδή πιθανότατα θα συμπέσει με την αρχή της σεζόν της γρίπης, δήλωσε λίγες μέρες νωρίτερα ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους υγείας της χώρας. Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κάλεσε τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστούν.

«Υπάρχει πιθανότητα η επίθεση του ιού στο έθνος μας τον επόμενο χειμώνα να είναι πραγματικά ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη που μόλις περάσαμε, και όταν το λέω, δείχνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Washington Post. «Θα έχουμε ταυτόχρονα την επιδημία της γρίπης και την επιδημία του κορωναϊού», είπε. Τόνισε πως αν τα δύο ξεσπάσματα ιών συμπέσουν, τότε το σύστημα υγείας «θα είναι πολύ-πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει».

Σύμφωνα με την Telegraph, την άποψη πως το δεύτερο κύμα κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι «πιο σοβαρό» από το πρώτο, ειδικά αν φτάσει κατά το χειμώνα, εξέφρασε και ο επικεφαλής γιατρός της Βρετανίας. Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Αγγλίας, είπε ότι «κάθε χώρα έχει τώρα μια εξαιρετικά δύσκολη πράξη εξισορρόπησης» για να αποφασίσει για την καλύτερη πορεία δράσης εν μέσω άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σε μια διάλεξη στο Gresham College, ο καθηγητής είπε: «Όλοι πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είναι απολύτως εύλογο πως ένα δεύτερο κύμα θα είναι πιο σοβαρό από το πρώτο αν δεν λάβουμε μέτρα».

Ο καθηγητής είπε ότι οι αξιωματούχοι της υγείας προσπαθούν να αξιολογήσουν τι θα συνέβαινε εάν το δεύτερο κύμα συμπέσει με το αναμενόμενο υψηλό επίπεδο γρίπης. Πρόσθεσε ότι όπως και όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μεταδοθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Εάν αρχίσει να μεταδίδεται σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι έχουν άλλους ιούς που προκαλούν βήχα και κρυολόγημα, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί υπό έλεγχο».

«Ο χειμώνας είναι πάντα χειρότερος από το καλοκαίρι, την άνοιξη και το φθινόπωρο για τις υπηρεσίες υγείας, οπότε πρέπει να το σκεφτούμε αυτό το σημείο και πρέπει να σκεφτούμε το πώς βγαίνουμε στην επόμενη φάση», πρόσθεσε.

Οι κυβερνήσεις να ετοιμαστούν για το δεύτερο κύμα

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε κάλεσε την Πέμπτη τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές να προετοιμαστούν υγειονομικά.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου για το COVID-19 που μεταδόθηκε στο Διαδίκτυο από την Κοπεγχάγη, ζήτησε την αποκατάσταση των συστημάτων υγείας διπλής τροχιάς με ασφάλεια και γρήγορα, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τακτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να ανταποκριθούν στον κορωνοϊό.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει σύντομα και ανέφερε την προοπτική ενός επικείμενου δεύτερου κύματος λοιμώξεων, το οποίο οι ιολόγοι υποπτεύονται ότι ενδέχεται να χτυπήσει το φθινόπωρο. «Η θέση μας είναι ότι το βασικό ζήτημα εδώ είναι να δουλέψουμε στην περίοδο μεταξύ κυμάτων. Επομένως, χρησιμοποιούμε το πρώτο κύμα για να κερδίσουμε χρόνο ώστε να πολεμήσουμε ένα δεύτερο ή ένα τρίτο κύμα, ειδικά αν δεν υπάρχει εμβόλιο ή δεν υπάρχει ίση πρόσβαση ακόμη στο εμβόλιο ή οποιαδήποτε θεραπεία».

Ότι η πανδημία είναι πιθανό να διαρκέσει για δύο χρόνια και δεν θα ελεγχθεί έως ότου περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού νοσήσουν, εκτιμά ομάδα εμπειρογνωμόνων σε μια έκθεση, γράφει το Bloomberg.

Λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται από άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα (ασυμτωματικοί), ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί από τη γρίπη, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και μετά το 2022, δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα μηνύματα προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι πως θα πρέπει να ασπαστούν την ιδέα ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου τα επόμενα δύο χρόνια».

«Δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου μολύνει το 60 έως 70% των ανθρώπων», δήλωσε στο CNN ο Mike Osterholm, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Η ιδέα ότι αυτό θα γίνει σύντομα αψηφά τη μικροβιολογία», τονίζει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM