Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς»

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς» Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων κακής ποιότητας ή πλαστών, που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εκμεταλλευόμενες τον φόβο και τις αβεβαιότητες γύρω από τον νέο κορονοϊό, εξειδικεύτηκαν στο λαθρεμπόριο αυτού του εξοπλισμού επωφελούμενες από την αύξηση της ζήτησής του και την έλλειψη προμηθειών, επισημαίνει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σημειώνει ότι αναμένει πως οι κακοποιοί αυτοί θα επικεντρωθούν στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά της Covid-19, μόλις αυτά παραχθούν. «Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση με την Covid-19 για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων», τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

«Υπερεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμουν ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά», πρόσθεσε. Μια διεθνής επιχείρηση, που συντόνισε η Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις στον κόσμο και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών και περισσότερων από 14 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε σύγκριση με παρόμοια επιχείρηση, που είχε γίνει το 2018, η Interpol διαπίστωσε αύξηση περίπου 18% στις κατασχέσεις μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και μια αύξηση άνω του 100% των κατασχέσεων μη εγκεκριμένης χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε ορισμένες χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να υπάρξουν αυξημένη συνεργασία, ενίσχυση των νομικών πλαισίων και κυρώσεις, όπως και μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση αυτών που εργάζονται στον τομέα των ιατρικών προϊόντων. Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, η οποία αποτελεί μια «προκαταρκτική εκτίμηση», στηρίχθηκε στις πληροφορίες που συνέλεξε ο διεθνής οργανισμός από τις απαντήσεις που έλαβε από τα κράτη μέλη του, από ίδια μέσα και από την ανάλυση στοιχείων ανοιχτών πηγών, μέσων ενημέρωσης, καθώς και θεσμικών εκθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM