Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς»

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς» Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων κακής ποιότητας ή πλαστών, που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εκμεταλλευόμενες τον φόβο και τις αβεβαιότητες γύρω από τον νέο κορονοϊό, εξειδικεύτηκαν στο λαθρεμπόριο αυτού του εξοπλισμού επωφελούμενες από την αύξηση της ζήτησής του και την έλλειψη προμηθειών, επισημαίνει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σημειώνει ότι αναμένει πως οι κακοποιοί αυτοί θα επικεντρωθούν στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά της Covid-19, μόλις αυτά παραχθούν. «Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση με την Covid-19 για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων», τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

«Υπερεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμουν ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά», πρόσθεσε. Μια διεθνής επιχείρηση, που συντόνισε η Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις στον κόσμο και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών και περισσότερων από 14 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε σύγκριση με παρόμοια επιχείρηση, που είχε γίνει το 2018, η Interpol διαπίστωσε αύξηση περίπου 18% στις κατασχέσεις μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και μια αύξηση άνω του 100% των κατασχέσεων μη εγκεκριμένης χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε ορισμένες χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να υπάρξουν αυξημένη συνεργασία, ενίσχυση των νομικών πλαισίων και κυρώσεις, όπως και μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση αυτών που εργάζονται στον τομέα των ιατρικών προϊόντων. Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, η οποία αποτελεί μια «προκαταρκτική εκτίμηση», στηρίχθηκε στις πληροφορίες που συνέλεξε ο διεθνής οργανισμός από τις απαντήσεις που έλαβε από τα κράτη μέλη του, από ίδια μέσα και από την ανάλυση στοιχείων ανοιχτών πηγών, μέσων ενημέρωσης, καθώς και θεσμικών εκθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις και κλίμα έντασης στην Τουρκία - Τι θα γίνει με τον Ιμάμογλου

Διεθνή / Απαγορεύσεις, συγκεντρώσεις και κλίμα έντασης στην Τουρκία - Τι θα γίνει με τον Ιμάμογλου

Γνωστοί δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ανάμεσα στους συλληφθέντες - Αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διαφθορά» και «τρομοκρατία» ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης    
LIFO NEWSROOM
Οι Ινδές σύζυγοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν πορνό, αποφάνθηκε δικαστήριο

Διεθνή / Οι Ινδές σύζυγοι επιτρέπεται να παρακολουθήσουν ερωτικές ταινίες, αποφάνθηκε δικαστήριο

Μια γυναίκα «διατηρεί την ατομικότητά της» ακόμη και μέσα στο γάμο της και η «θεμελιώδης ατομική και γυναικεία ταυτότητά της δεν συνδέεται με την ιδιότητά της ως συζύγου», σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Εκρέμ Ιμάμογλου: Συγκεντρώσεις για δεύτερη ημέρα στην Τουρκία - Έριξαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Διεθνή / Εκρέμ Ιμάμογλου: Συγκεντρώσεις για δεύτερη ημέρα στην Τουρκία - Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα

Οι αστυνομικοί ήθελαν να εμποδίσουν μία ομάδα νεαρών διαδηλωτών που επιχειρούσε να κατευθυνθεί προς την πλατεία Ταξίμ - Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν μετά τη σύλληψη
LIFO NEWSROOM