Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς»

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και ιατρικών ειδών - ΟΗΕ: «Η υγεία απειλείται από κακοποιούς» Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε αύξηση του λαθρεμπορίου μασκών, αντισηπτικών και άλλων ιατρικών προϊόντων κακής ποιότητας ή πλαστών, που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τους χρήστες τους, προειδοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εκμεταλλευόμενες τον φόβο και τις αβεβαιότητες γύρω από τον νέο κορονοϊό, εξειδικεύτηκαν στο λαθρεμπόριο αυτού του εξοπλισμού επωφελούμενες από την αύξηση της ζήτησής του και την έλλειψη προμηθειών, επισημαίνει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σημειώνει ότι αναμένει πως οι κακοποιοί αυτοί θα επικεντρωθούν στο λαθρεμπόριο εμβολίων κατά της Covid-19, μόλις αυτά παραχθούν. «Η υγεία και η ζωή απειλούνται από κακοποιούς που εκμεταλλεύονται την κρίση με την Covid-19 για να επωφεληθούν από την αγωνία του κόσμου και την αυξημένη ζήτηση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων», τονίζει η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής Γκάντα Ουόλι σε ανακοίνωσή της.

«Υπερεθνικές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τα κενά στους εθνικούς κανονισμούς και στην επιτήρηση για να διανείμουν ιατρικά προϊόντα κατώτερης ποιότητας ή πλαστά», πρόσθεσε. Μια διεθνής επιχείρηση, που συντόνισε η Interpol σε 90 χώρες και είχε στόχο τις παράνομες πωλήσεις φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων στο διαδίκτυο, οδήγησε τον Μάρτιο σε 121 συλλήψεις στον κόσμο και στην κατάσχεση ελαττωματικών προστατευτικών μασκών και περισσότερων από 14 εκατομμυρίων δολαρίων (12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε σύγκριση με παρόμοια επιχείρηση, που είχε γίνει το 2018, η Interpol διαπίστωσε αύξηση περίπου 18% στις κατασχέσεις μη εγκεκριμένων αντιιικών φαρμάκων και μια αύξηση άνω του 100% των κατασχέσεων μη εγκεκριμένης χλωροκίνης, ενός ανθελονοσιακού φαρμάκου που χορηγείται σε ορισμένες χώρες σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να υπάρξουν αυξημένη συνεργασία, ενίσχυση των νομικών πλαισίων και κυρώσεις, όπως και μια πιο εξειδικευμένη κατάρτιση αυτών που εργάζονται στον τομέα των ιατρικών προϊόντων. Η έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, η οποία αποτελεί μια «προκαταρκτική εκτίμηση», στηρίχθηκε στις πληροφορίες που συνέλεξε ο διεθνής οργανισμός από τις απαντήσεις που έλαβε από τα κράτη μέλη του, από ίδια μέσα και από την ανάλυση στοιχείων ανοιχτών πηγών, μέσων ενημέρωσης, καθώς και θεσμικών εκθέσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM