Κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, για τη μουσουλμανική μαντίλα

Κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, για τη μουσουλμανική μαντίλα Facebook Twitter
EPA
0

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για τη μουσουλμανική μαντίλα.


Ειδικότερα, η Τουρκία καταδίκασε ως μεροληπτικό ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας, με τον οποίο θα απαγορευτεί στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Το κείμενο αυτό είναι «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του κόμματος που είχε την πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο αυτό, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρέμβαση της Τουρκίας στο θέμα. «Ζητώ από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (τον υπουργό Εξωτερικών) να διαμαρτυρηθεί εντόνως στον Τούρκο ομόλογό του για αυτήν την παρέμβαση στις υποθέσεις της Γαλλίας», τόνισε ο Μπρουνό Ρεταϊγιό σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει η Τουρκία σε πράγματα που αφορούν μόνο τον γαλλικό λαό και τους εκπροσώπους του; Πολύ περισσότερο που, σε ό,τι αφορά το λαϊκό κράτος, το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορεί να παραδώσει μαθήματα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να απαγορευτεί να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα οι γονείς και κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές. «Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα» των ανθρώπων.

Να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM