Κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, για τη μουσουλμανική μαντίλα

Κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, για τη μουσουλμανική μαντίλα Facebook Twitter
EPA
0

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για τη μουσουλμανική μαντίλα.


Ειδικότερα, η Τουρκία καταδίκασε ως μεροληπτικό ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας, με τον οποίο θα απαγορευτεί στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Το κείμενο αυτό είναι «το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του κόμματος που είχε την πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο αυτό, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρέμβαση της Τουρκίας στο θέμα. «Ζητώ από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (τον υπουργό Εξωτερικών) να διαμαρτυρηθεί εντόνως στον Τούρκο ομόλογό του για αυτήν την παρέμβαση στις υποθέσεις της Γαλλίας», τόνισε ο Μπρουνό Ρεταϊγιό σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει η Τουρκία σε πράγματα που αφορούν μόνο τον γαλλικό λαό και τους εκπροσώπους του; Πολύ περισσότερο που, σε ό,τι αφορά το λαϊκό κράτος, το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορεί να παραδώσει μαθήματα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να απαγορευτεί να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα οι γονείς και κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές. «Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα» των ανθρώπων.

Να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM
Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM