Κόντε σε Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη

Κόντε σε Μέρκελ: Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη Facebook Twitter
EPA/FILIP SINGER
0

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις, χωρίς να ενεργοποιούμε διμερείς δυναμικές, οι οποίες ενδεχομένως να προκαλέσουν το τέλος της Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Το Δουβλίνο πρέπει να ξεπεραστεί, υπέρ μιας νέας προσέγγισης αλληλεγγύης, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι κάτι που η Γερμανία καλωσορίζει», απάντησε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να στηρίξει την Ιταλία, αλλά ελπίζει ότι «και η Γερμανία θα βρει κατανόηση σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη στην Ευρώπη σχετικά με την μετανάστευση».

«Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Όποιος πατάει το πόδι του στην Ιταλία, το πατάει στην Ευρώπη. Η Ιταλία δεν μπορεί να συνεχίσει μόνη», τόνισε ο κ. Κόντε και ζήτησε ενίσχυση της Frontex για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην Λιβύη και στην ανάγκη να ενισχυθεί η προσπάθεια καταπολέμησης της δράσης των διακινητών, αλλά και στο «πώς μπορούμε, εάν είναι απαραίτητο, να ξεκινήσουμε διαδικασίες ασύλου ήδη από εκεί».

Οι αρχηγοί των δύο κυβερνήσεων αναφέρθηκαν ακόμη στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως των νέων, στην Ιταλία, με την κυρία Μέρκελ να προτείνει συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με αξιοποίηση της εμπειρίας του Βερολίνου από την επανένωση της Γερμανίας.

«Το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι υψηλό», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η μετανάστευση και τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και πιο δίκαιης οικονομίας η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

«Κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνησή μου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών», δήλωσε ο κ. Κόντε και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει κονδύλια για μέτρα στήριξης και ειδικά για πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM