Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - «Βουτιά» 9,9% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα - «Βουτιά» 9,9% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο Facebook Twitter
0

Η τουρκική λίρα κυμάνθηκε σήμερα κοντά στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ της καθώς τα δεδομένα έδειξαν πως η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Την ίδια στιγμή, η στατιστική αρχή της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,9% σε ετήσια βάση, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 1,04 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (153,18 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Turkstat - TÜİK).

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, αρκετές οικονομίες - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας - αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, όπως το lockdown και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, αποσιωπώντας άλλους παράγοντες όπως την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, και τη φυγή των ξένων επενδυτών, αλλά και την εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν να μη μειωθούν τα επιτόκια.

Μια ομάδα 17 οικονομολόγων που είχε ερωτηθεί από το πρακτορείο Anadolu στις 27 Αυγούστου είχε προβλέψει ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Γενικότερα, οι προβλέψεις των οικονομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ -7% και -15%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΣΚΑΪ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM