Κονγκό: Τουλάχιστον 890 νεκροί από συγκρούσεις μεταξύ φυλών

Κονγκό: Τουλάχιστον 890 νεκροί από συγκρούσεις μεταξύ φυλών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Τουλάχιστον 890 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μεταξύ αντιπάλων φυλών σε τέσσερα χωριά στη δυτική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Τα επεισόδια έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε μια ανακοίνωση, επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», ότι μεταξύ 16-18 Δεκεμβρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 890 άνθρωποι σε τέσσερα χωριά στην Περιφέρεια Γιούμπι της επαρχίας Μάι-Ντόμπε, σε συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Μπανούνου και Μπατέντε.

Ο ΟΗΕ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα αυτών των φρικτών επιθέσεων, αλλά και να αποφευχθούν νέα βίαια επεισόδια» τόνισε η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέ.

Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 82, όμως εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι υψηλότερος.

Περίπου 465 σπίτια και άλλα κτίρια πυρπολήθηκαν ή λεηλατήθηκαν, μεταξύ αυτών ήταν δύο δημοτικά σχολεία, ένα κέντρο υγείας, ένα ταχυδρομείο, μια αγορά και τα γραφεία της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών εκτοπίστηκαν και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 16.000 άνθρωποι κατέφυγαν στο Κονγκό-Μπραζαβίλ, από διέσχισαν τον ποταμό Κονγκό.

Οι ταραχές αυτές δεν σχετίζονται με τις εκλογές στη Λ.Δ. του Κονγκό αλλά με μια «παλαιά αντιπαλότητα» μεταξύ των φυλών Μπανούνου και Μπατέντε.

Οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη των Μπανούνου προσπάθησαν να ενταφιάσουν τον ηγέτη της φυλής τους σε εδάφη των Μπατέντε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM