Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης

Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης Facebook Twitter
Κονγκό: Ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης, «δεξί χέρι» του Προέδρου
0

Για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. κατηγορείται στενός συνεργάτης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ετών στον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του Κονγκό καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολαρίων από δημόσια κονδύλια.

Ο Vital Kamerhe, πάλαι ποτέ συνεχιστής του προεδρικού θώκου, είναι ο πολιτικός, με το ανώτατο αξίωμα, που έχει καταδικαστεί ποτέ στο Κονγκό, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά διαφθοράς.

«Το δικαστήριο έχει αποδείξει στην πραγματικότητα το αδίκημα της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων που σχετίζεται με το ποσό των 48.831.148 δολαρίων», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Pierrot Bankenge Mvita φορώντας μάσκα και λαστιχένια γάντια.

Ο Vital Kamerhe, αρνείται την κλοπή των χρημάτων τα οποία προορίζοντας για πολυδιαφημισμένο 100ήμερο πρόγραμμα οικοδόμησης, του Προέδρου Felix Tshisekedi.

Επέμεινε δε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Ο δικηγόρος του, Jean Marie Kabengela Ilunga, χαρακτήρισε την απόφαση «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζοντας ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο Kamerhe, βετεράνος μεσίτης με αρκετή ισχύ, εμφανίστηκε στην τρίωρη ακρόαση του δικαστηρίου, φορώντας τη χαρακτηριστική μπλε και κίτρινη ενδυμασία φυλακής.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον Πρόεδρο Tshisekedi στην επιτυχημένη εκλογική του εκστρατεία το 2018 με αντάλλαγμα μία αντίστοιχη στήριξη προς το πρόσωπό του στις εκλογές του 2023.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, ο Kamerhe δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δέκα χρόνια.

Η σύλληψή του στις 8 Απριλίου προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία του Κονγκό ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ο πρώην προεδρεύων δικαστής, ο οποίος αρχικά λέγεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή τον περασμένο μήνα, στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε βάναυσα.

Ομάδες διαφάνειας και η διεθνής κοινότητα πιέζουν τον Πρόεδρο του Κονγκό να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση για καταστολή της διαφθοράς, λένε πολιτικοί αναλυτές.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο Florimond Muteba από το Παρατηρητήριο Δημοσίων Δαπανών, μια ομάδα διαφάνειας του Κονγκό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM