Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης

Κονγκό: Συνεργάτης του προέδρου υπεξαίρεσε 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης Facebook Twitter
Κονγκό: Ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. από πρόγραμμα στέγασης, «δεξί χέρι» του Προέδρου
0

Για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολ. κατηγορείται στενός συνεργάτης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ετών στον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου του Κονγκό καθώς κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 48 εκατ. δολαρίων από δημόσια κονδύλια.

Ο Vital Kamerhe, πάλαι ποτέ συνεχιστής του προεδρικού θώκου, είναι ο πολιτικός, με το ανώτατο αξίωμα, που έχει καταδικαστεί ποτέ στο Κονγκό, όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά διαφθοράς.

«Το δικαστήριο έχει αποδείξει στην πραγματικότητα το αδίκημα της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων που σχετίζεται με το ποσό των 48.831.148 δολαρίων», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Pierrot Bankenge Mvita φορώντας μάσκα και λαστιχένια γάντια.

Ο Vital Kamerhe, αρνείται την κλοπή των χρημάτων τα οποία προορίζοντας για πολυδιαφημισμένο 100ήμερο πρόγραμμα οικοδόμησης, του Προέδρου Felix Tshisekedi.

Επέμεινε δε ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Ο δικηγόρος του, Jean Marie Kabengela Ilunga, χαρακτήρισε την απόφαση «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζοντας ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο Kamerhe, βετεράνος μεσίτης με αρκετή ισχύ, εμφανίστηκε στην τρίωρη ακρόαση του δικαστηρίου, φορώντας τη χαρακτηριστική μπλε και κίτρινη ενδυμασία φυλακής.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει τον Πρόεδρο Tshisekedi στην επιτυχημένη εκλογική του εκστρατεία το 2018 με αντάλλαγμα μία αντίστοιχη στήριξη προς το πρόσωπό του στις εκλογές του 2023.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, ο Kamerhe δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για δέκα χρόνια.

Η σύλληψή του στις 8 Απριλίου προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία του Κονγκό ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ο πρώην προεδρεύων δικαστής, ο οποίος αρχικά λέγεται ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή τον περασμένο μήνα, στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε βάναυσα.

Ομάδες διαφάνειας και η διεθνής κοινότητα πιέζουν τον Πρόεδρο του Κονγκό να εκπληρώσει την προεκλογική του δέσμευση για καταστολή της διαφθοράς, λένε πολιτικοί αναλυτές.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε ο Florimond Muteba από το Παρατηρητήριο Δημοσίων Δαπανών, μια ομάδα διαφάνειας του Κονγκό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΟΙΟ HANDALA

Διεθνή / Το Ισραήλ κατέλαβε το πλοίο Handala του «Στόλου για την Ελευθερία» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα

Σε πλάνα που αναμεταδίδονταν απευθείας από τους ακτιβιστές διακρίνονται οι περισσότεροι, καθισμένοι στη γέφυρα, πολλοί με τα χέρια ψηλά - «Οι αλήτες του Νετανιάχου ανέβηκαν στο Handala»
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Διεθνή / Γάζα: 57 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί ενώ αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια - Οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός σταμάτησαν, ενώ η πείνα θερίζει αμάχους και παιδιά
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Διεθνή / Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της απορρύθμισης: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση χιλιάδων κανονισμών

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καταργήσει μαζικά ομοσπονδιακούς κανονισμούς, με στόχο τη μείωση στο μισό των ρυθμιστικών εντολών ως το 2026
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης: Πάνω από 30 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στα σύνορα Καμπότζης–Ταϊλάνδης, με περισσότερους από 30 νεκρούς και καταγγελίες για παραβίαση θαλάσσιου χώρου - Σε συναγερμό ΟΗΕ και ASEAN.
LIFO NEWSROOM