Δεν υπάρχει προς το παρόν απόφαση για τις χώρες που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κρατών από τα οποία θα μπορούν οι ταξιδιώτες να εισέρχονται στην ΕΕ, απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

 

«Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα κράτη μέλη στη σταδιακή άρση των περιορισμών. Το βασικό μας μέλημα είναι η δημόσια υγεία και επίσης να είμαστε σίγουροι ότι οι ταξιδιώτες θα είναι ενήμεροι καθώς προχωρούμε», σημείωσε ο Αλνταμπέρ Γενς.

 

Επιπροσθέτως, σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ σε ενδεχόμενη επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε θεωρίες «σε σχέση με το τι αποτελεί κίνητρο για την απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα» και πρόσθεσε πως το θέμα παραμένει ότι «η ΕΕ έχει μία εσωτερική διαδικασία για να καθορίσει από ποιες χώρες θα ήταν ασφαλές να δεχτεί ταξιδιώτες».

 

Ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι «όποιες αποφάσεις λάβουν ή δεν λάβουν οι ΗΠΑ (σχετικά με τους δασμούς), δεν θα επηρεάσουν τις εσωτερικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται δύο πιθανές λίστες με χώρες από τις οποίες θα επιτραπούν τα ταξίδια από 1η Ιουλίου. Όπως ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην ανοίξει τα σύνορά της για τις ΗΠΑ, επικαλούμενη την αποτυχία τους στη διαχείριση της πανδημίας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ