Κογκρέσο: Υπεραμύνεται της κρίσης του ο ειδικός σύμβουλος που αμφισβήτησε τη μνήμη του Μπάιντεν

Ενώπιον Κογκρέσου o ειδικός σύμβουλος που αμφισβήτησε τη μνήμη του Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων καταθέτει ο Ρόμπερτ Χουρ, σχετικά με έρευνά του για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά από αίτημα της πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών.

Ο ειδικός σύμβουλος και πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ που διορίστηκε από Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη κατά του Μπάιντεν- δήλωσε στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων ότι η αξιολόγησή του για τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες του Τζο Μπάιντεν ήταν «απαραίτητη, ακριβής και δίκαιη». 

«Δεν απαξίωσα άδικα τον πρόεδρο. Εξήγησα στον Γενικό Εισαγγελέα την απόφασή μου και τους λόγους της. Αυτό έπρεπε να κάνω», τόνισε, στην κατάθεσή του.

Μεταξύ άλλων, αμφισβήτησε την εκτίμηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή ότι πληρούνται όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ομοσπονδιακή ποινική παράβαση, τονίζοντας ότι ο κακός χειρισμός διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν «δεν είχε πρόθεση».

«Ένα από τα στοιχεία του σχετικού νόμου περί κακού χειρισμού είναι το στοιχείο της πρόθεσης» εξήγησε. 

Η έκθεση του Χουρ, που δόθηκε στη δημοσιονότητα τον περασμένο μήνα, περιέγραψε τον Αμερικανό πρόεδρο ως «ξεχασιάρη» που απέτυχε να προστατεύσει ευαίσθητες πληροφορίες. Όπως διαπιστώθηκε, ο Μπάιντεν διατήρησε εσκεμμένα διαβαθμισμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων άκρως απόρρητων εγγράφων, και γνώριζε ότι είχε στην κατοχή του ορισμένα έγγραφα ήδη από το 2017.

Αναμενόμενα, προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον Τζο Μπάιντεν να αρνείται πως διατήρησε εσκεμμένα απόρρητα έγγραφα στην κατοχή του, τονίζιντας ότι τα σχόλια ειδικού εισαγγελέα για τη μνήμη του είναι λάθος. 

«Διπλά μέτρα και σταθμά», λέει ο Τραμπ

Ο 77χρονος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, μεταξύ των οποίων που αφορά δικό του κακό χειρισμό απόρρητων εγγράφων.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν κατηγορήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για «διπλά μέτρα και σταθμά».

Οι εισαγγελείς απάντησαν ότι ο τέως πρόεδρος παρεμπόδισε ενεργά την έρευνά τους για τα έγγραφα και δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές. Αντίθετα, ο Χουρ ανέφερε ότι ο Μπάιντεν ήταν γενικά συνεργάσιμος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Διεθνή / Απορρίφθηκε η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Ιταλία – Η Μελόνι μιλά για «χαμένη ευκαιρία»

Σύμφωνα με αναλυτές, η ψήφος δεν συνδέθηκε μόνο με το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, που θεωρήθηκε τεχνικά σύνθετο, αλλά και με ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Γιατί η απειλή του Ιράν να καταστρέψει εγκαταστάσεις ύδρευσης θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για τις χώρες του Κόλπου

Διεθνή / Γιατί η απειλή του Ιράν για τις εγκαταστάσεις ύδρευσης ίσως σημαίνει «καταστροφή» για τις χώρες του Κόλπου;

Η εύθραυστη ισορροπία στον Κόλπο περνά μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης, από τις οποίες εξαρτάται η καθημερινότητα και η ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε αναβολή επιθέσεων στο Ιράν για 5 ημέρες

Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ - «ΗΠΑ και Ιράν είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες παραγωγικές συνομιλίες για τερματισμό των εχθροπραξιών» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social
THE LIFO TEAM