Το Κογκρέσο αναμένεται να μπλοκάρει πλήρως την πώληση F-35 στην Τουρκία

Το Κογκρέσο αναμένεται να μπλοκάρει πλήρως την πώληση F-35 στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Πιο κοντά στην απαγόρευση της πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία προχωρά το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το κείμενο σχετικού νομοσχεδίου.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου αναστέλλουν οποιαδήποτε πώληση F-35 στην Άγκυρα έως ότου το Πεντάγωνο εκπονήσει έκθεση που θα αναλύει την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού.

Η μελέτη θα πρέπει να αναλύει την διαδικασία αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 και τα βήματα που απαιτούνται ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά αυτού του τύπου αεροσκάφους στην γειτονική χώρα.

Το Κογκρέσο αφήνει σκληρές αιχμές για την στάση που τηρεί το καθεστώς Ερντογάν έναντι της Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία και την παρατεταμένη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον για φερόμενη εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι γερουσιαστές και βουλευτές υπογραμμίζουν ότι δεν θα ανεχτούν την χρήση αμερικανών πολιτών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ.

Μολονότι η Ουάσιγκτον έχει ανησυχίες για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία σε συνδυασμό με το S-400 – το ραντάρ του οποίου θεωρητικά θα μπορεί να συλλέγει στοιχεία για τα αμερικανικά αεροσκάφη – ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις έχει ταχθεί ενάντια της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35. Όλες οι χώρες που αποκτούν το μαχητικό συμμετέχουν στην παραγωγή του, επομένως τυχόν εκδίωξη της Τουρκίας μπορεί να αυξήσει το κόστος και τον χρόνο παράδοσης για άλλους αγοραστές.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το Κογκρέσο διέταξε το Πεντάγωνο να περιλάβει στην ανάλυσή του την προοπτική κατάργησης της τουρκικής βιομηχανικής παραγωγής, με τρόπο που δεν θα επηρεάσει άλλους αγοραστές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Διεθνή / «Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα
LIFO NEWSROOM