Κλειστά για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στη Γάζα – Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης

Κλειστά για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στη Γάζα λόγω πολέμου – Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης Facebook Twitter
Οι μαθητές κάνουν τα μαθήματά τους σε σκηνή, όπου η δασκάλα τους, Αλάα Αμπού Μουσταφά, της οποίας το σπίτι καταστράφηκε στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, τους διδάσκει στο Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, στις 3 Σεπτεμβρίου/ Φωτ,: Getty Images
0

Η νέα σχολική χρονιά στα παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα, με όλα τα σχολεία στη Γάζα να παραμένουν κλειστά για δεύτερη χρονιά, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για 11 μήνες χωρίς σημάδια εκεχειρίας.

Η ισραηλινή επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος συνεχίζεται, με το Ισραήλ να εκδίδει νέες εντολές στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ως απάντηση σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ.

Ο γιος της Ουμ Ζακί, ο 15χρονος Μοατάζ, έπρεπε να ξεκινήσει το σχολείο, αλλά ξύπνησε σε σκηνή στο Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, και στάλθηκε να φέρει νερό από απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου.

«Συνήθως, μια τέτοια ημέρα θα ήταν μέρα γιορτής, με τα παιδιά να φορούν τη νέα τους στολή, να πηγαίνουν στο σχολείο και να ονειρεύονται να γίνουν γιατροί και μηχανικοί. Σήμερα, ελπίζουμε μόνο να τελειώσει ο πόλεμος πριν χάσουμε κανένα από αυτά», δήλωσε η μητέρα πέντε παιδιών στο Reuters μέσω μηνύματος.

Κλειστά για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στη Γάζα λόγω πολέμου – Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Το υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης ανέφερε ότι όλα τα σχολεία στη Γάζα είναι κλειστά και το 90% από αυτά έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), που διαχειρίζεται περίπου τα μισά σχολεία της Γάζας, έχει μετατρέψει όσα από αυτά μπορεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης για χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες.

Κλειστά για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στη Γάζα λόγω πολέμου – Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Όσο περισσότερο μένουν τα παιδιά εκτός σχολείου, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναπληρώσουν τη χαμένη μάθηση και τόσο πιο επιρρεπή γίνονται στο να γίνουν μια χαμένη γενιά, ευάλωτα σε εκμετάλλευση, όπως οι παιδικοί γάμοι, η παιδική εργασία και η στρατολόγηση σε ένοπλες ομάδες», δήλωσε η Διευθύντρια Επικοινωνίας της UNRWA, Τζουλιέτ Τουμά.

Εκτός από τους 625.000 Παλαιστίνιους μαθητές της Γάζας που θα χάσουν τα μαθήματά τους, άλλοι 58.000 εξάχρονοι επρόκειτο να εγγραφούν στην πρώτη τάξη φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Κλειστά για δεύτερη χρονιά τα σχολεία στη Γάζα λόγω πολέμου – Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Τον περασμένο μήνα, η UNRWA ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιστροφής στη μάθηση σε 45 από τα καταφύγιά της, προσφέροντας δραστηριότητες όπως παιχνίδια, θεατρική τέχνη, μουσική και αθλητισμό για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει κρίσιμη, με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες να εμποδίζουν την επιστροφή στην ομαλότητα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ