Κιρ Στάρμερ: Θα τηρήσει την δέσμευσή του για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Ο Κιρ Στάρμερ νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας: Θα τηρήσει την δέσμευση του για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα; Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Σαρωτική ήταν η νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία. Ο 61χρονος ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ από σήμερα είναι ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Εκτός από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του στους Βρετανούς ψηφοφόρους για βελτίωση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), επανεθνικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, φορολόγηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και δωρεάν πρωινό στα δημοτικά σχολεία, ο Στάρμερ είχε δώσει και μια διαβεβαίωση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου (26/11) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τη βρετανική πρωτεύουσα, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του, μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC για την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την ενόχλησή του για την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ, όταν αρνήθηκε, αντί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν.

Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον τότε ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το BBC, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία έχουν διαφορετικές απόψεις για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Guardian υποστηρίζει πως πριν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου του 2023, σε συνομιλίες μέσω συνεργατών των δύο πλευρών ο Στάρμερ διαβεβαίωσε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση νίκης του στις εθνικές εκλογές το προσεχές έτος, δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει μια συμφωνία για δάνειο των γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στη χώρα όπου φιλοτεχνήθηκαν πριν 2.500 χρόνια. «Αν συμφωνηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία δανείου από τη βρετανική και την ελληνική κυβέρνηση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ένας από τους στενούς συνεργάτες του ηγέτη των Εργατικών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Guardian έγραφε εκείνη την περίοδο πως η προτεινόμενη συμφωνία ήταν αντικείμενο συζήτησης σε μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου. Στους όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα ένα σύνολο ελληνικών θησαυρών που θα εκτίθενται περιοδικά στο Λονδίνο. 

Ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι ο μόνος ηγέτης των Εργατικών που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο προκάτοχός του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει πως τα γλυπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση. Ο Νιλ Κίνοκ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος από το 1983 μέχρι το 1992, είχε τονίσει, σχεδόν πριν τέσσερις δεκαετίες, πως «Ο Παρθενώνας χωρίς τα γλυπτά είναι σαν ένα χαμόγελο που του λείπει ένα δόντι».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM