Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητά από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές να καταβάλουν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη που θα εμβολιαστεί στο εξής, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πρωτοβουλίες τέτοιου είδους είναι μια επιτρεπτή χρήση των πόρων από το πακέτο ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνουν ως βοήθεια οι αρχές των Πολιτειών, των Εδαφών, των Φυλών και οι τοπικές αρχές, με βάση το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (American Rescue Plan Act).

 

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τη χρήση αυτών των πόρων, ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

 

Ανάλογο κίνητρο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο

 

Ο ίδιος σχολίασε ότι τα 100 δολάρια θα «έχουν μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά σε έναν κόσμο όπου ολοένα και περισσότερα πράγματα θα καθοριστούν από το εάν έχετε εμβολιαστεί ή όχι».

 

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως όσοι εμβολιαστούν, θα τους αποσταλεί μία προπληρωμένη χρεωστική κάρτα είτε θα μπορεί να την εκδώσει ο ίδιος άμεσα ψηφιακά.

 

Πολλές πολιτείες και πόλεις της Αμερικής, εξάλλου, προσεγγίζουν δημιουργικά την πανδημία, δίνοντας κίνητρα εμβολιασμού στους πολίτες, όπως λοταρίες, κουπόνια, προπληρωμένες κάρτες, θεάματα ή κεράσματα

 

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι αμφισβητούν αυτού του είδους την προσέγγιση, επιμένοντας πως με τα χρήματα δίνεται λάθος μήνυμα για μία πράξη μεγάλης αξίας για το άτομο και τους γύρω του, όπως ο εμβολιασμός. 
 

Με πληροφορίες από Reuters/NYT/ΑΠΕ