Κίνα: Θανατική ποινή στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για δωροδοκία

Κίνα: Θανατική ποινή στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για δωροδοκία Facebook Twitter
Φωτ.: CCTV
0

Θανατική ποινή επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Κίνας Fu Zhenghua, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία.

Η ποινή του ωστόσο θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη μετά από δύο χρόνια, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος, είχε ηγηθεί πολλών ερευνών κατά της διαφθοράς

Ο 67χρονος Fu, ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργείου δημόσιας ασφάλειας πριν γίνει υπουργός Δικαιοσύνης το 2018.

Μεταξύ των ερευνών που είχε αναλάβει ήταν μια πριν από περίπου μια δεκαετία για τον Zhou Yongkang, τον πιο ισχυρό αξιωματούχο στη σύγχρονη Κίνα, που καταδικάστηκε για δωροδοκία.

Τον Ιούλιο, ο Fu ομολόγησε δωροδοκίες που ξεπερνούσαν τα 117 εκατομμύρια γιουάν, δηλαδή 16,5 εκατομμύρια δολάρια.

H κινεζική αρχή διαπίστωσε ότι ο Fu ήταν επίσης μέρος μιας «πολιτικής συμμορίας» του Sun Lijun, ενός από τους πιο εξέχοντες αξιωματούχους του μηχανισμού ασφαλείας του στοχοποιήθηκαν από την καταδίκη του Zhou το 2015.

Ο Sun, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός δημόσιας ασφάλειας όταν ξεκίνησαν οι έρευνες εναντίον του το 2020, παραδέχτηκε στην κρατική τηλεόραση τον Ιανουάριο ότι είχε συνεννοηθεί με ορισμένους κορυφαίους αξιωματούχους με σκοπό τον προσωπικό πλουτισμό.

Ο Sun κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν ασπάστηκε την εξουσία του προέδρου Xi Jinping. Την Πέμπτη, καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή για δωροδοκία, χειραγώγηση χρηματιστηρίου και παράνομη κατοχή όπλων, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, τρεις πρώην αρχηγοί της αστυνομίας της Σαγκάης, καταδικάστηκαν σε χρόνια φυλάκιση, ένας από αυτούς ισόβια, επίσης για διαφθορά.

Όπως και ο Fu είχαν επίσης κατηγορηθεί ότι ήταν μέρος της κλίκας του Sun και «άπιστοι» στον Κινέζο πρόεδρο.

Με πληροφορίες του Reuters/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM