Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση» Facebook Twitter
φωτ.: Minneapolis Fed
0

Καθώς η ένταση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζεται, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας περνούν στην αντεπίθεση, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «σταματήσουν τα παράπονα» και να αναγνωρίσουν τα οφέλη που αποκόμισαν από την παγκοσμιοποίηση.

Συγκεκριμένα, η China Daily, επίσημο αγγλόφωνο μέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε αιχμηρό άρθρο με στόχο τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «κλοπής» των ΗΠΑ από άλλες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα:

«Τις ΗΠΑ δεν τις κλέβει κανείς. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ζήσει για δεκαετίες πέρα από τις δυνατότητές τους, καταναλώνουν περισσότερο απ’ ό,τι παράγουν, έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους στο εξωτερικό και δανείζονται για να διατηρήσουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο».

Αμοιβαία αντίποινα και εμπορικά πλήγματα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Παρά την πρόσφατη παύση στις αμοιβαίες αυξήσεις δασμών (που φτάνουν έως 145% για τα κινεζικά προϊόντα και 125% για τα αμερικανικά), οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αντιπαράθεση δεν έχει τελειώσει.

Η Κίνα φέρεται να έχει ζητήσει από τις αεροπορικές της εταιρείες να παγώσουν τις αγορές εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, ενώ εξετάζει και τρόπους στήριξης εταιρειών leasing που επηρεάζονται από τους δασμούς.

Την ίδια ώρα, τα Ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι σταματά η αποδοχή δεμάτων προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «παράλογες και εκβιαστικές πρακτικές».

Νέες έρευνες για δασμούς σε φάρμακα, ημιαγωγούς και σπάνια μέταλλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης νέες έρευνες για πιθανή επιβολή δασμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι κρίσιμα για την τεχνολογική παραγωγή. Η Κίνα, που κυριαρχεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών, έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές.

Οικονομική ανάκαμψη και διπλωματικές κινήσεις από την Κίνα

Παρά τις πιέσεις, η κινεζική οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, με ανάπτυξη 5,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στην εξαγωγική δραστηριότητα πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται σε περιοδεία σε ασιατικές χώρες, προωθώντας στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιφερειακής επιρροής της Κίνας απέναντι στον οικονομικό απομονωτισμό των ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, οι κινήσεις εκατέρωθεν εντείνουν την παγκόσμια αβεβαιότητα, ενώ οι οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM