Κίνα: Οι στρατιωτικοί χάνουν την επιρροή τους

Κίνα: Οι στρατιωτικοί χάνουν την επιρροή τους Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το μέγεθος της στρατιωτικής αντιπροσωπείας στο κοινοβούλιο της Κίνας μειώνεται και ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς οι εκκαθαρίσεις του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ρίχνουν σκιά στο μεγαλύτερο ετήσιο πολιτικό γεγονός του Πεκίνου.

Η στρατιωτική αντιπροσωπεία στην ετήσια σύνοδο ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία ανοίγει την Τετάρτη, θα αριθμεί 267 άτομα, από τα 281 που είχαν οριστεί το 2023. Δεκατέσσερις έχουν απομακρυνθεί λόγω ερευνών για διαφθορά.

Από τους 2.997 που διορίστηκαν στο ΕΣΚ το 2023, παραμένουν 2.942.

Η στρατιωτική αντιπροσωπεία - συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας - έχει υποστεί μεγαλύτερη μείωση στο μέγεθος από οποιαδήποτε άλλη επαρχιακή αντιπροσωπεία, κυβερνητικό ή βιομηχανικό τμήμα που εκπροσωπείται στην NPC και σε ένα συμβουλευτικό όργανο, την Κινεζική Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη (CPPCC), σύμφωνα με μια επισκόπηση των FT του καταλόγου των αντιπροσώπων, των ανακοινώσεων της NPC και των επίσημων αναφορών των μέσων ενημέρωσης.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η καταστολή του Σι σε αυτό που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αποκαλεί συνήθως "παραβιάσεις της πειθαρχίας" επιβαρύνει περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις από ό,τι άλλα τμήματα της κοινωνίας.

Οι εκκαθαρίσεις για τη διαφθορά έρχονται καθώς οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομία φέτος σε αυτό που είναι γνωστό ως "δύο σύνοδοι" - τις ετήσιες συνεδριάσεις της CPPCC και της NPC.

Το Πεκίνο θα ανησυχεί ότι η αύξηση των αμερικανικών δασμών θα πλήξει τις αναπτυσσόμενες εξαγωγές της Κίνας, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια αντιστάθμισαν τη βαθιά ύφεση της εγχώριας οικονομίας.

Οι ηγέτες της Κίνας αναμένεται να ανακοινώσουν άλλον έναν φιλόδοξο στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, ο οποίος θα τροφοδοτηθεί από μεγαλύτερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Ωστόσο, η απομάκρυνση στρατιωτικού προσωπικού από την NPC και την CPPCC λόγω ερευνών κατά της διαφθοράς αποτελεί υπενθύμιση της μακροπρόθεσμης εστίασης του Σι στη βελτιστοποίηση του στρατού της Κίνας, καθώς η χώρα ανταγωνίζεται με τις ΗΠΑ για την κυριαρχία γύρω από την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

"Οι μειωμένοι αριθμοί της στρατιωτικής αντιπροσωπείας δεν θα έχουν αντίκτυπο στην ΕΑΚ, αλλά σίγουρα αναδεικνύουν τη συνεχή προσπάθεια του Σι να επιβάλει τον έλεγχό του στις ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε ο Lin Ying-yu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tamkang της Ταϊβάν που ερευνά τον κινεζικό στρατό.

Η φετινή αύξηση των επίσημων στρατιωτικών δαπανών, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό στις 5 Μαρτίου, και η ομιλία του Σι προς τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους στις 7 Μαρτίου είναι τα βασικά στρατιωτικά γεγονότα.

Παρά τη διατάραξη των ηγετικών κλιμακίων ολόκληρου του PLA, η καταστολή δεν είχε καμία αξιοσημείωτη επίδραση στις δυνατότητες και τον επιχειρησιακό ρυθμό του στρατού. Ο στρατός συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν και αναπτύσσεται σε τοποθεσίες που βρίσκονται όλο και πιο μακριά από την Κίνα.

Το Πεκίνο απομάκρυνε 10 στρατιωτικούς αντιπροσώπους της NPC πριν από τις δύο περυσινές συνόδους, αφότου ο Σι άρχισε να πατάει τη Δύναμη Πυραύλων, τον βραχίονα της PLA που είναι υπεύθυνος για τους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, και τη γραφειοκρατία της προμήθειας όπλων.  

Από τον περασμένο Μάρτιο, άλλοι τέσσερις κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχασαν την ιδιότητά τους ως αντιπρόσωποι της NPC αφού ενεπλάκησαν στις διευρυνόμενες έρευνες: ο πρώην υπουργός Άμυνας Li Shangfu και ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της PLA Deng Zhiping ανακλήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, ο προκάτοχος του Deng ως αναπληρωτής διοικητής του PLA You Haitao και ο Li Pengcheng, πρώην διοικητής του ναυτικού στη νότια στρατιωτική περιοχή του PLA, στερήθηκαν επίσης των εντολών τους.

Η παρουσία της PLA στην ολομέλεια της επόμενης χρονιάς είναι πιθανό να είναι ακόμη μικρότερη: Ο Miao Hua, ο κορυφαίος πολιτικός κομισάριος του κινεζικού στρατού, παγιδεύτηκε στην καταστολή όταν τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τα καθήκοντά του ως μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του οργάνου του οποίου ηγείται ο Xi και το οποίο έχει την ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, και επικεφαλής του τμήματος πολιτικής εργασίας της CMC τον Νοέμβριο. Η NPC δεν έχει ανακοινώσει την απομάκρυνσή του από αντιπρόσωπος, αλλά ο Miao δεν αναμένεται να παραστεί.

Οι παρατηρητές παρακολουθούν τρεις ακόμη στρατιωτικούς αντιπροσώπους που εξαφανίστηκαν πρόσφατα από τη δημόσια θέα: Ο Li Qiaoming και ο Wang Chunning, οι διοικητές του PLA και της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, καθώς και ο Yuan Huazhi, ο πολιτικός κομισάριος του ναυτικού του PLA, απουσίαζαν από σημαντικές συνεδριάσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με υλικό από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM