ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Κίνα: Aντιμέτωπη με κυρώσεις η Baidu μετά τον θάνατο φοιτητή που είχε προσβληθεί από καρκίνο

Κίνα: Aντιμέτωπη με κυρώσεις η Baidu μετά τον θάνατο φοιτητή που είχε προσβληθεί από καρκίνο Facebook Twitter
0

Ο επικεφαλής της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας του Ίντερνετ Baidu εκλήθη από τις ρυθμιστικές αρχές, έγινε σήμερα γνωστό, μετά τον θάνατο ενός φοιτητή, ο οποίος είχε εμπιστευθεί τα αποτελέσματα αυτής της μηχανής αναζήτησης για να θεραπεύσει τον καρκίνο του -- ένα επεισόδιο που προκάλεσε την πτώση των μετοχών του ομίλου Baidu στη Νέα Υόρκη.

Ο Ουέι Ζεξί, ένας 21χρονος φοιτητής που είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, είχε πληροφορηθεί μέσω της μηχανής αναζήτησης Baidu Search για μια πειραματική θεραπεία η οποία προτεινόταν από ένα νοσοκομείο του Πεκίνου.

Δαπάνησε περισσότερα από 200.000 γιουάν (27.000 ευρώ) γι' αυτή τη θεραπεία, δανειζόμενος χρήματα από συγγενείς και φίλους του, αλλά χωρίς καμιά επιτυχία, είχε εξηγήσει τον Φεβρουάριο σε μήνυμά του που ανήρτησε στο φόρουμ Zhihu.com, λίγο πριν από τον θάνατό του τον περασμένο μήνα.

Ο νεαρός Ουέι είχε κατηγορήσει τότε το νοσοκομείο για μεγάλες υπερβολές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και την Baidu ότι είχε ταξινομήσει τα αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησής της βάσει των διαφημιστικών εσόδων που είχε από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας. Ο Ουέι είχε καλέσει επίσης τους άλλους καρκινοπαθείς "να μην επιτρέψουν να εξαπατηθούν".

Η τύχη του Ουέι έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα.

Η κινεζική αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Ίντερνετ και για να διασφαλίζει την ασφάλειά του (CAC) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι άρχισε έρευνα σε βάρος της Baidu, από κοινού με τις υγειονομικές αρχές και την Υπηρεσία για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία.

Οι θεσμοί αυτοί θα χειριστούν την υπόθεση "σύμφωνα με τον νόμο" και θα δημοσιοποιήσουν ό,τι ανακαλύψουν, προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, ο Ρόμπιν Λι, εκλήθη από την CAC για να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων, αναφέρει σήμερα η Ημερησία Οικονομικών Πληροφοριών (Jingji Cankao Bao), μια έκδοση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι ανακοινώσεις για τη κλήση του Λι και για τη διεξαγωγή έρευνας, που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις διαφημιστικές εισπράξεις της μηχανής αναζήτησης σε περίπτωση αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων, προκάλεσαν σοβαρή μείωση της τιμής των μετοχών της Baidu στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης -- υποχώρησε χθες Δευτέρα κατά 8%.

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ