Κίνα: 250 εκατ. κρούσματα τις πρώτες 20 μέρες του μήνα - Πρωτοφανή έξαρση αποκαλύπτει διαρροή εγγράφων

Κίνα: 250 εκατ. κρούσματα τις πρώτες 20 μέρες του μήνα - Πρωτοφανή έξαρση αποκαλύπτει διαρροή εγγράφων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Σχεδόν 250 εκατομμύρια λοιμώξεις Covid καταγράφηκαν τις πρώτες είκοσι ημέρες του Δεκεμβρίου στην Κίνα, σύμφωνα με τα πρακτικά από εσωτερική συνεδρίαση υγειονομικών αξιωματούχων, που επικαλούνται δημοσιεύματα των Bloomberg News και Financial Times. 

Αν ο απολογισμός αυτός ισχύει, πρόκειται για περίπου το 18% του κινεζικού πληθυσμού και συνιστά τη μεγαλύτερη έως σήμερα έξαρση Covid παγκοσμίως

Τα στοιχεία που παρατίθενται, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Επιτροπής Εθνικής Υγείας της Κίνας την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα δύο μέσα που επικαλούνται ανθρώπους που συμμετείχαν στη σύσκεψη ή έχουν γνώση των όσων διαμείφθηκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζουν Bloomberg και FT, μόνο την περασμένη Τρίτη βρέθηκαν 37 εκατομμύρια νέα κρούσματα στην Κίνα. Κάτι που έρχεται σε πλήρη και δραματική αντίθεση με τα μόλις 3.049 κρούσματα που ανακοίνωσαν επισήμως εκείνη την ημέρα οι κινεζικές αρχές. 

Οι δραματικές αυτές εκτιμήσεις έρχονται μετά την απόφαση του Πεκίνου να καταργήσει αιφνιδιαστικά και χωρίς πρότερη προετοιμασία την αυστηρή πολιτική της λεγόμενης «μηδενικής Covid» που ήταν σε ισχύ για περίπου τρία χρόνια. 

Κίνα: 250 εκατ. κρούσματα τις πρώτες 20 μέρες του μήνα - Πρωτοφανή έξαρση αποκαλύπτει διαρροή εγγράφων Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images

Επισήμως, η χώρα έχει βεβαιώσει μόλις οκτώ θανάτους από κορωνοϊό αυτό τον μήνα, με πολλούς να επικρίνουν την κυβέρνηση πως κρύβει τους πραγματικούς αριθμούς των νεκρών. 

Σταματά η καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (η μετεξέλιξη του κινεζικού υπουργείου Υγείας), η οποία εδώ και περίπου τρία χρόνια δημοσιοποιούσε σε καθημερινή βάση δεδομένα για την εξάπλωση της Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα πως σταματά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Πληροφορίες σχετικά με την Covid-19 θα δημοσιεύονται από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για αναφορά και έρευνα», αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ούτε και η συχνότητα της ενημέρωσης από το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τα τελευταία επίσημα δεδομένα για την πορεία της Covid-19.

Χθες Σάββατο, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) είχε μεταδώσει δηλώσεις αξιωματούχου Υγείας στην πόλη Τσινγκντάο, ο οποίος εκτιμούσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό κάθε ημέρα μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή. Η εκτίμηση που διατύπωσε, σε ένα άρθρο που γρήγορα λογοκρίθηκε, δείχνει πως τα μέχρι χθες δεδομένα των κινεζικών υγειονομικών αρχών δεν αντανακλούσαν το πρωτοφανές κύμα μολύνσεων στην αχανή ασιατική χώρα.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ