Κατηγορούν τον ηγέτη της Τσετσενίας για σχέδιο δολοφονίας δημοσιογράφου- Τι απαντά

Κατηγορούν τον ηγέτη της Τσετσενίας για σχέδιο δολοφονίας δημοσιογράφου- Τι απαντά Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, αρνήθηκε ότι κρύβεται πίσω από το σχέδιο για τη δολοφονία δημοσιογράφου στη Γεωργία.

Τα ΜΜΕ στη Γεωργία αναφέρουν ότι ένας Ρώσος που συνελήφθη τη Δευτέρα από τις αρχές της Γεωργίας είχε πάει εκεί για να δολοφονήσει τον παρουσιαστή Γκιόργκι Γκαμπούνια, με εντολή του Καντίροφ. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο που είχε προκαλέσει αντιδράσεις πέρυσι, όταν προσέβαλε χυδαία τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Καντίροφ δήλωσε ότι ο Γκαμπούνια είναι εχθρός του, αλλά υποστήριξε ότι δεν οργάνωσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου. «Πιστέψτε με, αν κάποιος ενεργούσε υπό τις εντολές μου, θα τις εκτελούσε», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. «Ο Γκιόργκι Γκαμπούνια καλά θα κάνει να γονατίσει και να ζητήσει συγχώρεση. Αλλιώς θα παραμείνει εχθρός μου», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα, οι αρχές ασφαλείας της Γεωργίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν Ρώσο, ανακοινώνοντας μόνο τα αρχικά του ονόματός του (VB). Η σύλληψη έγινε για χρήση πλαστών εγγράφων, στο πλαίσιο έρευνας για «προετοιμασία δολοφονίας με συμβόλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν έκανε καμία αναφορά στον δημοσιογράφο ή τον Ραμζάν Καντίροφ.

Παράλληλα οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί μια «αντικειμενική αλήθεια» για αυτή την υπόθεση. Επίσης, στράφηκαν στην Interpol για περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια ημέρα ο εργοδότης του Γκαμπούνια, Νίκα Γκβαράμια δήλωσε ότι ο VB εστάλη για να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο υπό τις διαταγές του Ράμζαν Καντίροφ και ότι οι αρχές ασφαλείας ενημερώθηκαν για το σχέδιο από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η επίθεση του Γκιόργκι Γκαμπούνια

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Γκιόργκι Γκαμπούνια είχε προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, με την επίθεση που εξαπέλυσε στον «αέρα» κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά το υβρεολόγιο του δημοσιογράφου κατά του Ρώσου προέδρου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του καναλιού και για λόγους ασφαλείας διεκόπη η εκπομπή. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε χαρακτηρίσει τότε «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια του δημοσιογράφου και κατηγόρησε τη Γεωργία ότι είναι «απρόθυμη ή ανίκανη να περιορίσει τους εξτρεμιστές νέους».

Ο Καντίροφ είναι πλέον αφοσιωμένος σύμμαχος του Πούτιν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται σε συνωμοσία για δολοφονία. Στο παρελθόν επικριτές του τον έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές για τέτοιες υποθέσεις, ενώ ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Επιπλέον, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον κατηγορούν για βασανιστήρια, διώξεις εναντίον ομοφυλόφιλων και εξαφανίσεις αντιπάλων του.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM