Κατέρρευσε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιακώβου στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας

Κατέρρευσε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιακώβου στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας Facebook Twitter
0

Βαθιά λύπη και απογοήτευση για την κατάρρευση του ναού του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου στη νεκρά ζώνη της κατεχόμενης Λευκωσίας, εκφράζει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο ναός του Αγίου Ιακώβου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πρωτεύουσας, με αλλεπάλληλες προσθήκες και επισκευές, κατέρρευσε κάτω από το βάρος του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των ανώμαλων πολιτικών καταστάσεων» και σημειώνεται ότι «οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεπαν ή παρακώλυαν την επιδιόρθωση του ναού και, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτροπές από διάφορους φορείς, αυτός αφέθηκε στη φθορά του χρόνου».

Η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου καλεί τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, «να συζητήσουν κατά προτεραιότητα το θέμα του συγκεκριμένου ναού και την άμεση ανάγκη για φωτογράφιση, καταγραφή, προστασία των εναπομεινάντων ερειπίων του και, στη συνέχεια, την πλήρη αναστήλωσή του».

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «άμεση πρόνοια και πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου, τα οποία θα πρέπει να ενώνουν τις όποιες προσπάθειες για λύση και επανένωση του τόπου».

Κατέρρευσε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιακώβου στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας Facebook Twitter
Ο Ναός του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου πριν την καταστροφή

Κατέρρευσε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιακώβου στη νεκρά ζώνη της Λευκωσίας Facebook Twitter

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή της σταδιακής αποσάθρωσης βρίσκεται και το πλησιόχωρο μεσαιωνικό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στην ίδια θλιβερή κατάσταση, σύμφωνα με τη Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, βρίσκονται και δεκάδες άλλα μνημεία στην κατεχόμενη περιοχή, όπως ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στη Νέτα της Καρπασίας, ο Άγιος Γεώργιος του Φαράγγου, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Παντελεήμονας στην Αμμόχωστο/Βαρώσια, ο Άιος Γεώργιος ο Ρηγάτης, ο Άγιος Βασίλειος στο Καράκουμι, ο ναός της Παναγίας στο παλαιό κοιμητήριο της Μόρφου, η Παναγία η Μελανδρίνα στην Κερύνεια και άλλα πολλά.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για μοναστήρια, τα οποία έχουν μετατραπεί σε στρατώνες, όπως ο Άγιος Χρυσόστομος και η Παναγία η Αφέντρικα στον Κουτσοβέντη και ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Τρεμετουσιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ