Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Αλεξάντερ Βίνικ- γνωστού ως «Mr Bitcoin»- αξίας 90,68 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν επειδή ανήκουν σε εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Βίνικ, σύμφωνα με την αστυνομία της Ν. Ζηλανδίας. Ο Ρώσος κατηγορείται για ξέπλυμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων με bitcoin και κατηγορείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο λεγόμενος «Mr Bitcoin» συνελήφθη το 2017 στη Χαλκιδική. Τον Ιανουάριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την έκδοσή του στη Γαλλία και όχι στις ΗΠΑ, ή τη Ρωσία- κάτι που ζητούσε ο ίδιος ο Βίνικ. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι διηύθυνε από το 2011 την BTC-e, μια πλατφόρμα για συναλλαγές με bitcoin, για να διευκολύνει εγκλήματα που κυμαίνονται από παραβίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

 

Η κατάσχεση που έγινε στη Ν. Ζηλανδία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας της χώρας. Πιθανότατα αντικατοπτρίζουν κέρδη από την εξαπάτηση χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως, δήλωσε ο αστυνομικός επίτροπος Άντριου Κόστερ. «Όμως, αυτή η κατάσχεση δείχνει ότι η Ν. Ζηλανδία δεν είναι- και δεν πρόκειται να γίνει- καταφύγιο παράνομων κερδών από έγκλημα σε άλλα σημεία του πλανήτη», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr