Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα στηρίξουν τον Πουτζντεμόν

Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα στηρίξουν τον Πουτζντεμόν Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Τα δύο κυριότερα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία συμφώνησαν να στηρίξουν τον πρώην ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν για υποψήφιο της περιφερειακής κυβέρνησης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νέας προσπάθειας απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τη χρονιά αυτήν.

Ο Ζόρντι Σούκλα, ο εκπρόσωπος του «Μαζί για την Καταλονία» («Junts per Catalunya»), δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του μαζί με το «Ρεπουμπλικανική Αριστερά για την Καταλονία» («Esquerra Republicana de Catalunya» - ERC) θα στηρίξουν την επιστροφή του Πουτζντεμόν στο συγκεκριμένο αξίωμα από το οποίο ηγήθηκε των προσπαθειών για ανεξαρτητοποίηση.

«Το αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου μας έδωσε εντολή να εκπροσωπήσουμε την πλειοψηφία. Ο προεδρικός υποψήφιος θα είναι προφανώς ο Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Σούκλα στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Πουτζντεμόν είναι αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες και αν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί. Ο άλλος πιθανός υποψήφιος να εκπροσωπήσει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε τοπικές εκλογές στην ισπανική περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου για να επιλύσει την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Καταλανούς ηγέτες τον Οκτώβριο ύστερα από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που κρίθηκε παράνομο.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πέτυχαν μικρή πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές παρότι απέτυχαν να εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 50% της λαϊκής ψήφου.

Το αποτέλεσμα αυτό απέτυχε να δώσει τέλος στην κρίση καθώς έδειξε ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι μεταξύ ανεξαρτησίας και ενότητας.

Το νέο καταλανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στις 17 Ιανουαρίου - το πρώτο βήμα πριν από την αποκατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία καθαιρέθηκε από την Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.

Μόλις συγκροτηθεί η βουλή, οι πιθανοί ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM