Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα στηρίξουν τον Πουτζντεμόν

Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα στηρίξουν τον Πουτζντεμόν Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Τα δύο κυριότερα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία συμφώνησαν να στηρίξουν τον πρώην ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν για υποψήφιο της περιφερειακής κυβέρνησης αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα νέας προσπάθειας απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία τη χρονιά αυτήν.

Ο Ζόρντι Σούκλα, ο εκπρόσωπος του «Μαζί για την Καταλονία» («Junts per Catalunya»), δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του μαζί με το «Ρεπουμπλικανική Αριστερά για την Καταλονία» («Esquerra Republicana de Catalunya» - ERC) θα στηρίξουν την επιστροφή του Πουτζντεμόν στο συγκεκριμένο αξίωμα από το οποίο ηγήθηκε των προσπαθειών για ανεξαρτητοποίηση.

«Το αποτέλεσμα της 21ης Δεκεμβρίου μας έδωσε εντολή να εκπροσωπήσουμε την πλειοψηφία. Ο προεδρικός υποψήφιος θα είναι προφανώς ο Πουτζντεμόν», δήλωσε ο Σούκλα στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο Πουτζντεμόν είναι αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες και αν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί. Ο άλλος πιθανός υποψήφιος να εκπροσωπήσει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα είναι ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε τοπικές εκλογές στην ισπανική περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου για να επιλύσει την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από τους Καταλανούς ηγέτες τον Οκτώβριο ύστερα από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που κρίθηκε παράνομο.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας πέτυχαν μικρή πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές παρότι απέτυχαν να εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 50% της λαϊκής ψήφου.

Το αποτέλεσμα αυτό απέτυχε να δώσει τέλος στην κρίση καθώς έδειξε ότι οι Καταλανοί είναι διχασμένοι μεταξύ ανεξαρτησίας και ενότητας.

Το νέο καταλανικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στις 17 Ιανουαρίου - το πρώτο βήμα πριν από την αποκατάσταση της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία καθαιρέθηκε από την Μαδρίτη επειδή κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.

Μόλις συγκροτηθεί η βουλή, οι πιθανοί ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης θα ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορεί να χρειαστούν μήνες μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποστήριξή τους παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τις προσπάθειες ενός αυξανόμενου αριθμού Δημοκρατικών γερουσιαστών να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Διεθνή / Εσθονία: Η κυβέρνηση θα αιτηθεί την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Τρία ρωσικά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Εσθονίας - «Μια τέτοια παραβίαση είναι απολύτως απαράδεκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας
LIFO NEWSROOM
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Διεθνή / Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Κομισιόν - Τέλος στις εισαγωγές LNG

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε τη σημασία των νέων μέτρων λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κάνουλα» και κάλεσε τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις νέες κυρώσεις
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Διεθνή / Η Γερμανία σκέφτεται να αφήσει τη Γαλλία έξω από το πρόγραμμα μαχητικών της Ευρώπης

Οι εντάσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS φέρνουν τη Γερμανία να εξετάζει Σουηδία ή Βρετανία αντί της Γαλλίας, ενώ οι διαφωνίες για ηγεσία και κατανομή εργασίας απειλούν το μέλλον των μαχητικών έως το 2040
LIFO NEWSROOM
«Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / «Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άντρας»: Η αμφιλεγόμενη πορεία της Κάντας Όουενς - Ρατσισμός, COVID και θεωρίες συνωμοσίας

Η Κάντας Όουενς βρέθηκε στο επίκεντρο ξανά για τη δίκη με την Μπριζίτ Μακρόν - Ποια είναι η πιο αμφιλεγόμενη φωνή του αμερικανικού συντηρητισμού; Από το κίνημα Blexit μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας
LIFO NEWSROOM