Κατακραυγή στον Καναδά από τη βίαιη σύλληψη Καναδού αυτόχθονα - Τριντό: «Σοκαριστικό»

Κατακραυγή στον Καναδά από τη βίαιη σύλληψη Καναδού αυτόχθονα - Τριντό: «Σοκαριστικό» Facebook Twitter
0

Ένα βίντεο με τη βίαιη σύλληψη αρχηγού κοινότητας αυτοχθόνων έχει προκαλέσει κατακραυγή στον Καναδά, επαναφέροντας το ζήτημα του συστημικού ρατσισμού των αστυνομικών αρχών απέναντι σε μειονότητες - και μη.

Το υλικό, διάρκειας περίπου 12 λεπτών από κάμερα ασφαλείας του περιπολικού, καταγράφει τη βίαιη σύλληψη του επικεφαλής του "Fort Chipewyan First Nation" στην Αλμπέρτα, Άλαν Άνταμ, ο οποίος γρονθοκοπείται επανειλημμένως από αστυνομικό της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας (RCMP).

Το χρονικό 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας αξιωματικός πλησιάζει το όχημα του Άνταμ και της συζύγου του, σε χώρο στάθμευσης καζίνο, με αφορμή μια πινακίδα κυκλοφορίας που είχε λήξει.

Ο διάλογος μεταξύ αστυνομικού και Άνταμ φαίνεται θερμός, με τον πρώτο να ακούγεται να λέει πως «κουράστηκα να με παρενοχλεί η καναδική αστυνομία».

Ενώ οι δυο τους εξακολουθούν να μιλούν σε υψηλούς τόνους, κάποια στιγμή ο αστυνομικός προσπαθεί να συλλάβει τη σύζυγό τού Άνταμ, γυρίζοντας το χέρι της πίσω από την πλάτη της με την ίδια να φωνάζει από τον πόνο.

Τότε, ο Άνταμ αντιδρά, ζητώντας να αφήσει τη σύζυγό του ήσυχη, φερόμενος να σπρώχνει τον αστυνομικό και επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο.

Καλούνται ενισχύσεις και κατά τη σύλληψη, ένας δεύτερος αστυνομικός τρέχει με ορμή κατά πάνω του, ρίχνοντάς τον στην άσφαλτο και γρονθοκοπώντας τον αναίτια και επανειλημμένως ενώ του φωνάζει να μην αντιστέκεται.

Ενώ οι αστυνομικοί κρατούν τον Άνταμ καθηλωμένο κάτω, η σύζυγός του και περαστικοί παρακαλούν τους αστυνομιμκούς να σταματήσουν. 

Τελικώς, ο Άνταμ με χειροπέδες απομακρύνεται αιμόφυρτος. 

Αντιδράσεις

Πριν τη δημοσίευση του βίντεο, την Πέμπτη το βράδυ, το τοπικό τμήμα της καναδικής αστυνομίας, μετά από εξέταση του υλικού, χαρακτήρισε την ενέργεια του αστυνομικού «λογική».

Και παρότι η διοικήτρια της RCMP, Brenda Lucki αρχικά δήλωσε πως «δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο συστημικός ρατσισμός αποτελεί πρόβλημα στην αστυνομία», με γραπτή ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής παραδέχτηκε πως «ο συστημικός ρατσισμός είναι μέρος κάθε θεσμού, περιλαμβανομένης της καναδικής αστυνομίας».

Ο ίδιος ο Καναδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το βίντεο «σοκαριστικό», εκφράζοντας σοβαρά ερωτήματα για το τι συνέβη: «Όλοι είδαμε το σοκαριστικό βίντεο με τη σύλληψη του Αρχηγού Άνταμ και πρέπει να διαλευκάνουμε τι έγινε. Έχω σοβαρά ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη» τόνισε ο Τζάστιν Τριντό. 

 
Με πρόσφατη τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, οι διαδηλώσεις στον Καναδά με αίτημα την μεταρρύθμιση του αστυνομικού σώματος πληθαίνουν.

Το συμβάν διερευνάται από ειδική, ανεξάρτητη υπηρεσία της Αλμπέρτα που εξετάζει περιστατικά στα οποία η εμπλοκή της αστυνομίας προκάλεσε τραυματισμό.

Με πληροφορίες από BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ