Καρκίνος στο έντερο: Αυξάνονται τα περιστατικά στην Ευρώπη - Οι παράγοντες που επηρεάζουν

Καρκίνος στο έντερο: Αυξάνονται τα περιστατικά στην Ευρώπη - Οι παράγοντες που επηρεάζουν Facebook Twitter
0

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, όπως αποκαλύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα.

Δύο έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με το θέμα και δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά γαστρεντερολογίας «Gut» και «The Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal», κατέδειξαν ότι τα ποσοστά των ατόμων κάτω των 50 ετών που προσβλήθηκαν από την ασθένεια κατά τα τελευταία 25 χρόνια, εμφανίζουν αυξητική τάση τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στον κόσμο, με 1,8 εκατομμύρια νέα διαγνωστικά περιστατικά και 881.000 θανάτους το 2018. «Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερη στα άτομα κάτω των 50 ετών συγκριτικά με εκείνους άνω των 50. Ωστόσο τα ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν την αύξηση των ποσοστών προσβολής των νεότερων γενεών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δράσης», δήλωσε η δρ. Μαρζί Αράγκι από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο στη Λιόν.

Στη χρονική περίοδο μεταξύ 1990 και 2016, στην Ευρώπη διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου 187.918 άτομα, εμφανίζοντας μια ελαφρά αύξηση τα τελευταία χρόνια. Στην Ευρώπη οι καρκίνοι του εντέρου για τα άτομα 20-29 ετών αυξήθηκαν από το 1990 έως το 2016 από 0,8 σε 2,3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε από το 2004 έως το 2016 με ετήσια άνοδο 7,9%.

Στις ηλικίες 30-39 ετών παρατηρήθηκε μέση ετήσια αύξηση 4,9% την περίοδο 2005-2016. Τέλος, στις ηλικίες 40-49 ετών στην αρχή (1990-2004) παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού εμφάνισης της νόσου κατά 0,8%, αλλά αυτό αυξήθηκε ξανά κατά 1,6% ετησίως μεταξύ 2004-2016.

Σημαντική αύξηση του καρκίνου του εντέρου παρατηρήθηκε σε άτομα έως 50 ετών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια σε Δανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά. Ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών, η εμφάνιση καρκίνου του ορθού αυξήθηκε ετησίως κατά 18,1% στη Δανία και 10,6% στη Νορβηγία την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με αυτή την αύξηση στους νεότερους, παρατηρείται μια αντίστοιχη μείωση των ποσοστών στα άτομα άνω των 50 ετών. Για τα δύο αντικρουόμενα ευρήματα έχουν προταθεί ως εξηγήσεις ότι αφενός οι νέοι ενήλικες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο λόγω «κακών συνηθειών» (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, έλλειψη φυσικής άσκησης), αφετέρου τα άτομα άνω των 50 παίρνουν πιο συχνά μέτρα πρόληψης, καθώς κάνουν τακτικά εξετάσεις για πολύποδες.

Οι θάνατοι πάντως από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν αυξήθηκαν αντίστοιχα με τα ποσοστά προσβολής στις ηλικίες 20-29 ετών, ενώ παρουσίασαν μια ελαφρά μείωση στις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-49 ετών κατά 1,1% και 2,4% αντίστοιχα.

Ενώ μέχρι σήμερα οι προληπτικές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη νόσο δεν είχε νόημα να γίνονται πριν τα 50, δεδομένης της αναλογίας κόστους και ασθενών, η ραγδαία αύξηση στους νεότερους προβληματίζει τους ερευνητές. Δίνεται έτσι αφορμή για μια συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της ηλικίας, στην οποία πρέπει να αρχίζουν οι εξετάσεις για τον καρκίνο του εντέρου. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κολονοσκόπηση να αρχίζουν στα 45.

Η Τζούλια Μαρτίνα Καβέστρο από το Πανεπιστήμιο Υγιούς Ζωής του 'Αγιου Ραφαήλ στο Μιλάνο τονίζει ότι είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να μην παραλείπεται ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Παράλληλα, η ίδια υπενθυμίζει τη σημασία του οικογενειακού ιστορικού και υποστηρίζει ότι τα άτομα με ιστορικό πρέπει να ξεκινάνε σε μικρότερη ηλικία τους προληπτικούς ελέγχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM