Καναδάς: Αποζημίωση 84 εκατ.$ σε συγγενείς επιβατών του αεροσκάφους που κατέρριψε το Ιράν

Καναδάς: Αποζημίωση 84 εκατ.$ σε συγγενείς επιβατών του αεροσκάφους που κατέρριψε το Ιράν Facebook Twitter
176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία (Πηγή φωτό EPA)
0

Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση περίπου 84 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το Ιράν κατέρριψε ουκρανικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν το αεροσκάφος της Ukraine International Airlines τον Ιανουάριο του 2020, κοντά στην Τεχεράνη. Τη ζωή τους έχασαν και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στην πτήση, ανάμεσά τους 55 Καναδοί πολίτες και 30 μόνιμοι κάτοικοι της χώρας. 

Οι έξι οικογένειες στις οποίες επιδικάστηκε αποζημίωση 107 εκατ. δολαρίων Καναδά (83,94 εκατ. δολάρια ΗΠΑ)- συν τους τόκους- έχασαν συντρόφους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια που επέβαιναν στην πτήση 752, δήλωσε ο δικηγόρος τους Μαρκ Άρνολντ. Είχαν καταθέσει αγωγή σε βάρος του Ιράν και αξιωματούχων που πιστεύουν ότι ευθύνονται για την τραγωδία. 

Ο δικηγόρος συμπλήρωσε πως η ομάδα του θα επιδιώξει την κατάσχεση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στον Καναδά και το εξωτερικό. Σημείωσε ότι το Ιράν έχει τάνκερ σε άλλες χώρες και πως θα προσπαθήσουν να κατασχεθεί ό,τι είναι δυνατόν, για να καταβληθούν στις οικογένειες τα χρήματα που τους οφείλονται. 

Έκθεση ειδικής επιτροπής του Καναδά, που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2021, κατηγορούσε το Ιράν για ανικανότητα και απερισκεψία για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους. Η Τεχεράνη αντέδρασε κάνοντας λόγο για «άκρως πολιτικοποιημένη» έκθεση. 

Η εν λόγω έκθεση διαπίστωσε ότι παρότι η κατάρριψη του αεροπλάνου δεν ήταν προμελετημένη, αυτό δεν απαλλάσσει τους Ιρανούς αξιωματούχους από την ευθύνη για την τραγωδία. Το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «καταστροφικό λάθος» των δυνάμεων που ήταν σε κατάσταση συναγερμού, κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. 

Εκείνη την περίοδο το Ιράν ήταν σε επιφυλακή για πιθανές επιθέσεις, μετά την εκτόξευση πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ που φιλοξενούσαν αμερικανικές δυνάμεις, ως αντίποινα λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, από πλήγμα των ΗΠΑ σε αεροδρόμιο της Βαγδάτης. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ