ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Καμπανάκι» OHE: Καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης

«Καμπανάκι» OHE: Καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει αναδειχθεί η 26η Ιουλίου και τα στοιχεία του ΟΗΕ είναι αποκαρδιωτικά καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ στην παραγωγή κοκαΐνης.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, σχεδόν τους 2.000 τόνους, το 2017, ενώ αντίθετα άνευ προηγουμένου είναι η μείωση παραγωγής οπίου, αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Με 1.976 τόνους η παραγωγή κοκαΐνης σημείωσε αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2016, χρονιά κατά την οποία είχε σημειώσει αύξηση κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNODC.

Η τύχη της κοκαΐνης, που απορροφάται κυρίως από τις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, συνδέεται κυρίως με την επέκταση των καλλιεργειών και της ικανότητας παραγωγής στην Κολομβία, υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Στη χώρα αυτή, όπου παράγεται περίπου το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως, οι επιφάνειες όπου καλλιεργούνται φυτά κόκας αυξήθηκαν κατά 17% το 2017, μια συνέπεια της ειρηνευτικής συνθήκης που υπεγράφη με τους Farc και η οποία επέτρεψε στις εγκληματικές οργανώσεις να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι πρότινος έλεγχαν οι αντάρτες.

Εξάλλου το UNODC καταγγέλλει «τη μείωση των προσπαθειών εξάλειψης, γεγονός που δημιούργησε την ιδέα ότι αυτή η καλλιέργεια είναι σχετικά μικρού ρίσκου» στην Κολομβία.

Παράλληλα οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξήθηκαν το 2017 και έφτασαν τους 1.275 τόνους, άνοδος 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επεσήμανε το UNODC, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλύτερη διεθνή συνεργασία στο θέμα.

Ωστόσο 18,1 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να καταναλώνουν κοκαΐνη, κυρίως στις ΗΠΑ όπου το 2,1% του ενήλικου πληθυσμού κάνει χρήση του ναρκωτικού αυτού.

Συνθετικά οπιοειδή

 

Αντίθετα η παραγωγή οπίου έχει μειωθεί για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, με μείωση το 2018 κατά 25% στους 7.790 τόνους, αποκαλύπτει το UNODC.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στον περιορισμό κατά 17% των εκτάσεων στο Αφγανιστάν όπου παράγεται περισσότερο από το 80% του οπίου παγκοσμίως.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην ξηρασία που έπληξε τη χώρα, αλλά και πιθανότατα στη μείωση των τιμών «η οποία φαίνεται να συνδέεται με την υπερπαραγωγή των προηγούμενων ετών» και η οποία «κατέστησε την καλλιέργεια λιγότερο προσοδοφόρα».

Ωστόσο η μείωση στην παραγωγή οπίου είναι σχετική καθώς παρατηρείται έπειτα από μια άνοδο κατά 65% το 2017. Τότε είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές της δεκαετίες του 2000, οπότε ξεκίνησε να κρατά αρχεία το UNODC.

Παρά τη μείωση η χρήση οπιοειδών εξακολουθεί να αυξάνεται παγκοσμίως εξαιτίας της συνεχούς αύξησης της κατανάλωσης συνθετικών οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική και την Αφρική, προειδοποιεί το Γραφείο.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση οπιοειδών αυξήθηκε κατά 13% και ξεπέρασε τους 47.000 το 2017, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται κυρίως η δημοτικότητα της φεντανόλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωΐνη και το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί εύκολα με συνταγή γιατρού.

Παράλληλα αυξάνεται και η χρήση του τραμαντόλ στην Αφρική, όπου οι κατασχέσεις αυτού του αναλγητικού έχουν δωδεκαπλασιαστεί σε διάστημα επτά ετών για να φτάσουν τους 125 τόνους.

Συνολικά περίπου 585.000 θάνατοι που συνδέονταν με τα ναρκωτικά καταγράφηκαν το 2017 παγκοσμίως, έναντι 450.000 το 2015. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει και στα καλύτερα στατιστικά στοιχεία από χώρες όπως η Ινδία και η Νιγηρία, αν και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η Κίνα.

Συνολικά περισσότερα από 270 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά κάθε χρόνο, με την κάνναβη να έχει το μερίδιο του λέοντα και 188 εκατομμύρια χρήστες, αναφέρει το UNODC. Τα οπιοειδή καταναλώνονται από 53,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM