«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον υγειονομικό τομέα κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία, υποστηρίζοντας πως τα δεδομένα που χρησιμοποιεί αυτή μπορεί να είναι μεροληπτικά ή και να χρησιμοποιούνται λανθασμένα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν υποβαθμίζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, εντούτοις διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ ένα εργαλείο υποστήριξης των αποφάσεων με σκοπό πέραν των άλλων και τη βελτίωση της ικανότητας διάγνωσης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και να μειωθούν οι ανισότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε πως τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι μεροληπτικά, οι παράγοντας παραπλανητικοί ή να υφίστανται ανακριβείς πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν απειλές για την υγεία, την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα.

Υπογραμμίζει ακόμη πως τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να παράγουν και να διασπείρουν πολύ πειστικά παραπληροφόρηση με τη μορφή κειμένου, ηχητικού ή βίντεο το οποίο το κοινό είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από ένα αξιόπιστο περιεχόμενο για την υγεία.

Θεωρεί τέλος επιτακτική ανάγκη να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι από τη χρησιμοποίηση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, ώστε να προστατευθεί και να προωθηθεί η ανθρώπινη ευημερία, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ για την υγεία. Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν πολύ γρήγορα αποδοχή, υπογραμμίζοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Με πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική αλλά διακριτική επίσκεψη αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Διεθνή / Ιστορική αλλά διακριτική η επίσκεψη αλ Σαράα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Οι ΗΠΑ «επιτρέπουν στη Συρία να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός ως προς τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»
LIFO NEWSROOM
Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM
«Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Διεθνή / «Nestflix»: Πώς ένα ριάλιτι σόου με γεράκια έχει καταφέρει να καθηλώσει τους Αυστραλούς στις οθόνες τους

Αυτή την περίοδο, οι θαυμαστές του ριάλιτι παρακολουθούν με αγωνία τη στιγμή που τα μικρά, τα οποία εκκολάφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα επιχειρήσουν την πρώτη τους πτήση
LIFO NEWSROOM
Ανάσα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Διεθνή / «Ανάσα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα στον γάμο ομοφύλων

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν υπόθεση που θα μπορούσε να ακυρώσει τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων, διατηρώντας σε ισχύ το ιστορικό προηγούμενο του 2015
LIFO NEWSROOM