Νέα τροπή παίρνει η πολύκροτη και πολυετής δικαστική υπόθεση για την πρόσβαση σε ένα κομμάτι παραλίας στην Καλιφόρνια μπροστά από αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Βίνοντ Κόσλα. 

 

Η υπόθεση έχει εξαντλήσει τα εμπλεκόμενα μέρη, αποτέλεσε πηγή αρνητικής δημοσιότητας για τις επιχειρήσεις του Βίνοντ Κόσλα ενώ πολλοί σέρφερ οδηγήθηκαν στη φυλακή. «Ένα είναι σίγουρο», αναφέρει το techcrunch.com σε σχετικό του δημοσίευμα. «Η Καλιφόρνια θα θυμάται τον Βίνοντ Κόσλα, αν όχι για τη δουλειά του, για τη δωδεκαετή δικαστή διαμάχη για να κρατήσει ιδιωτικό ένα τμήμα μίας παραλίας μπροστά από μία έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων που αγόρασε το 2008». 

 

Τον περασμένο Οκτώβριο, Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απέρριψε την προσφυγή του Κόσλα ενάντια απόφασης σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στην παραλία μέσα από την περιουσία του πρέπει να ελεύθερη. Η απόφαση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τα χιλιάδες άτομα που παρακολουθούσαν την υπόθεση, οργανώσεις όπως το Surfrider Foundation αλλά και άλλους υπέρμαχους της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές της Πολιτείας. Όμως ο Κόσλα, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ιδιοκτησία, προσέφυγε σε εφετείο της κομητείας του Σαν Ματέο.

 

Το εφετείο, σύμφωνα με τους L.A. Times, δικαίωσε τον Κόσλα. Στο σκεπτικό του το εφετείο, αναγνωρίζει το πνεύμα του νόμου σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αναφέρει ωστόσο ότι οι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του αγροτεμαχίου που έχει σήμερα στην κατοχή του ο Κόσλα, επέτρεπαν την πρόσβαση στην παραλία μέσω αυτού. 

 

Πλέον η Πολιτεία περνάει στην αντεπίθεση. Συγκεκριμένα πολιτειακές αρχές ζητούν από το δικαστήριο να εξετάσει νέα στοιχεία από 225 άτομα. Τα στοιχεία αυτά, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων και προσωπικά ημερολόγια, αποδεικνύουν ότι παρότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην είχαν χορηγήσει ρητά το δικαίωμα χρήσης της παραλίας, το κοινό, είχε πρόσβαση στην ακτή «τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920».

 

Καλιφόρνια: Δισεκατομμυριούχος έκλεισε παραλία και αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση - Μήνυση από την Πολιτεία
Δεκαετία 1970. Λουόμενοι στην παραλία "Martins Beach". Πηγή: California Coastal Commission

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικογένεια που έμενε στη σημερινή περιουσία του Κόσλα, λειτουργούσε ένα κατάστημα στην παραλία το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε τουαλέτες, ενώ, σε κάποια φάση, λειτούργησε και ένα εστιατόριο. Προφανώς όλα έγιναν με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών της γης. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν «σιωπηρή παραχώρηση». Η αγωγή αναφέρει ότι χωρίς δικαστικές αποφάσεις ο Κόσλα «θα συνεχίσει να αρνείται, να βλάπτει και να παρεμποδίζει» το δικαίωμα του κοινού στη χρήση της παραλίας "Martins Beach". Σύμφωνα με το CNBC o ίδιος ο Κόσλα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στους ΝΥΤ ότι εύχεται να μην είχε αγοράσει ποτέ την έκταση αλλά θα συνεχίσει τη μάχη για τα δικαιώματά του. 

  

Η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η Επιτροπή Ακτών της Καλιφόρνιας, μία από τις Αρχές της Πολιτείας που στράφηκαν εναντίον του Κόσλα, αντιλαμβάνεται την υπόθεση ως κάτι που υπερβαίνει τη διαμάχη ανάμεσα στο δημόσιο και έναν αποφασισμένο ιδιοκτήτη γης που αρνείται να υποχωρήσει, ανεξάρτητα από το στίγμα που θα αφήσει αυτή η ιστορία στην κληρονομία του. Ο Στιβ Παντίλα, επικεφαλής της Επιτροπής Ακτών, αναφέρει στους L.A. Times ότι η υπόθεση βρίσκεται στην καρδιά της δημόσιας πρόσβασης στην Καλιφόρνια και υποστηρίζει ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες αν αυτή η δικαστική μάχη χαθεί.

 

 

«Η μάχη είναι μακρά και με μεγάλο κόστος, και για τις δύο πλευρές, αλλά να κάνουμε οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελέσει κακό προηγούμενο για το μέλλον της δημόσιας πρόσβασης στην Καλιφόρνια» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η δημόσια πρόσβαση δεν μπορεί να περιορίζεται κάθε φορά που κάποιος αποκτάει περιουσία στο παραλιακό μέτωπο. 

 

Με πληροφορίες από L.A. Times/techcrunch.com/CNBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr