Η Νορβηγία ακολουθεί το παράδειγμα της Δανίας και σταματά και αυτή από σήμερα την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

 

«Αυτή είναι μια προληπτική απόφαση», δήλωσε ο Geir Bukholm, Διευθυντής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Νωρίτερα σήμερα, η Δανία ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, για προληπτικούς λόγους, καθώς ερευνώνται περιστατικά με εμφάνιση θρόμβων σε ανθρώπους που τους χορηγήθηκε.

 

Ο ένας από αυτούς κατέληξε. Ο οργανισμός Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε πως ακόμη δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα περιστατικά με θρόμβους και το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Ωστόσο, αποφάσισε προς το παρόν να σταματήσει η χορήγησή του.

 

Ο οργανισμός θα επαναξιολογήσει την κατάσταση σε δύο εβδομάδες, σε συνεργασία με τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό».

 

Από την πλευρά του ο οργανισμός φαρμάκων της Δανίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

 

Με πληροφορείς του Reuters