Ένταση επικράτησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες όταν οι Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σχετικά με την απειλή τρομοκρατίας αλλά και μέλλον του ΝΑΤΟ.

 

Στη μακρά συνάντησή τους, ο Αμερικανός πρόεδρος έτυχε χλιαρής υποδοχής από τον Γάλλο ομόλογό του καθώς νωρίτερα ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητικά» τα σχόλια του Μακρόν, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό». «Πιστεύω ότι είναι πολύ προσβλητικό», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Μακρόν: Επιμένω στις δηλώσεις μου για το ΝΑΤΟ

 

Όταν στη διάρκεια της μετέπειτα προγραμματισμένης τους συνάντησης, ζητήθηκε στον Τραμπ να σχολιάσει τα προηγούμενα σχόλιά του για τον Μακρόν, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά απέφυγε να απαντήσει, αλλά ο Γάλλος ομόλογός του ήταν πιο ευθύς.

 

«Η δήλωσή μου προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά επιμένω σε αυτή. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», είπε ο Μακρόν και συνέχισε: «Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί».

 


Τραμπ: «Θα θέλατε μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας δώσω» - Μακρόν: «Ας είμαστε σοβαροί»

 

Η διαφωνία τους εντάθηκε όταν σε κάποιο σημείο δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως θέλοντας να αιφνιδιάσει τον Μακρόν, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, με τον Γάλλον πρόεδρο να απαντά το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρόλο που ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε.

 

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

 

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

 

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

 

 

 

Με πληροφορίες από New York Times