Ιταλία: Ο Ματαρέλα, υπέγραψε το νόμο Σαλβίνι για πρόστιμα σε ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες

Ιταλία: Ο Ματαρέλα, υπέγραψε το νόμο Σαλβίνι για πρόστιμα σε ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, υπέγραψε τον νόμο Σαλβίνι που προβλέπει υπέρογκα πρόστιμα στις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες.


Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ιταλίας υπέγραψε την Πέμπτη το νόμο για την ασφάλεια, που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι που προβλέπει εξωπραγματικά πρόστιμα και κατασχέσεις σκαφών για τις ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες. Ωστόσο με την υπογραφή του προέβαλε και δύο επιφυλάξεις, τις οποίες προσάρτησε με τη μορφή επιστολής στους προέδρους των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου και στον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

«Πέραν της αξιολόγησης στο πλαίσιο των κανονισμών, που δεν εμπίπτει στις δικαιοδοσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορώ να μην επισημάνω δύο σημεία, τα οποία προκαλούν σύγχυση», τονίζει ο Ματαρέλα στην επισυναπτόμενη επιστολή του.

Η πρώτη παρατήρηση του Ματαρέλα αφορά το διοικητικό πρόστιμο που φθάνει έως το ένα εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, είναι δυσανάλογο το πρόστιμο για τον κυβερνήτη όποιου σκάφους θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου, που αυξάνει το ελάχιστο όριο 15 φορές και το ανώτατο 20, φθάνοντας έως το ένα εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το πρόστιμο δεν προβλέπει και δεν συναρτάται με την περίπτωση της υποτροπής.

Επιπλέον, σημειώνει ο Ματαρέλα, ο νόμος δεν προσφέρει κανένα κριτήριο διάκρισης μεταξύ των τύπων των σκαφών, ενώ υπογραμμίζει πως με βάση την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η επιβολή μία τέτοιας ποινής είναι συγκρίσιμη με την επιβολή τιμωρίας ποινικού αδικήματος και ως εκ τούτου ο νόμος δεν τηρεί «την αναγκαία αναλογικότητα μεταξύ συμπεριφοράς και ποινής».

Κυρίως κατά την πρώτη παρατήρησή του, ο Ματαρέλα σημειώνει το πρωταρχικό καθήκον να γίνονται σεβαστές οι διεθνείς συνθήκες για τη διάσωση στη θάλασσα και την ηθική υποχρέωση της διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.

Η δεύτερη παρατήρηση αναφέρεται στο τμήμα του νόμου που αφορά τις διαδηλώσεις και τη δημόσια τάξη. Ιδίως το σημείο που αφορά την τιμωρία όποιου προβάλλει αντίσταση, ασκεί βία ή απειλεί κρατικό λειτουργό ή τον προσβάλλει κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον Ματαρέλα, αυτή η νομοθετική πρόβλεψη δεν καθορίζει επακριβώς τα επίπεδα και τη βαρύτητα της κάθε προσβολής ή αντίστασης, που θα τιμωρούνται, ούτε και προσδιορίζει ποιους κρατικούς λειτουργούς αφορά. Με βάση αυτήν την ασάφεια, το αδίκημα μπορεί να αφορά όχι μόνον αστυνομικούς αλλά διασταλτικά και όλους τους δημόσιους και τοπικούς λειτουργούς, τους ελεγκτές, τους δασοφύλακες, τους εκπαιδευτικούς και τους τεχνικούς των υπηρεσιών ή τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Όπως γράφει στην επιστολή του ο Πρόεδρος «εάν, φερ' ειπείν, κάποιος πολίτης βρίσει τον ταχυδρόμο γιατί δεν του παρέδωσε τη συστημένη επιστολή ή την επιταγή της σύνταξης κινδυνεύει με φυλάκιση έξι μηνών».Επιπλέον, τονίζει ο Ματαρέλα, μία τέτοια διάταξη εμποδίζει τον δικαστή να αξιολογήσει την πραγματική διάσταση και ένταση του αδικήματος και δημιουργεί αμφιβολίες για την ορθολογικότητα της αντιμετώπισης περιπτώσεων μικρής σημασίας, που δεν συνιστούν αφορμή για «κοινωνικό συναγερμό».Επίσης, ο Ματαρέλα επισημαίνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στον νόμο για την προσβολή κρατικού λειτουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του δεν περιλαμβάνονται και οι δικαστές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ