Το κίνημα Πέντε Αστέρων επιχείρησε να περάσει μέτρο που προέβλεπε την δωρεάν παροχή προφυλακτικών σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, με τροπολογία που κατέθεσε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

 

Σε αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνονταν οι νέοι έως 26 ετών, οι πρόσφυγες και οι ξένοι πολίτες που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και όλοι οι Ιταλοί με ετήσια εισοδήματα έως 26.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με το κίνημα, το προτεινόμενο μέτρο είχε ως στόχο την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ευνοώντας ιδίως τους νέους και τους ξένους πολίτες που δεν έχουν μεγάλη οικονομική ευχέρεια.

 

Αρχικά, αντέδρασε η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, τονίζοντας ότι οι «πεντάστεροι», πρόσφατα, καταψήφισαν παρόμοιο μέτρο που είχε παρουσιάσει η προοδευτική παράταξη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και τώρα προσπαθεί να την επαναφέρει, παρουσιάζοντάς την ως δική της ιδέα.

 

Τελικά, όμως, τα καθοριστικά προβλήματα προέκυψαν από την κυβερνητική συμμαχία: η Λέγκα έθεσε βέτο, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην δωρεάν παροχή προφυλακτικών στους πρόσφυγες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ