Ιστορική ήττα της Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία

Ιστορική ήττα της Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, το CDU χάνει περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να προσγειώνεται στο 26,3%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κερδίζει το 39% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 4,5 μονάδες σε σχέση με το 2010.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κερδίζουν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών καταφέρνεινα μπει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

«Τι ωραία βραδιά», αναφώνησε η Κραφτ. «Είναι μια συντριπτική ήττα για την Αγκελα Μέρκελ και το CDU», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του SPD Αντρέας Νάλες. Ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.


Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο επικεφαλής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν αποδέχθηκε την προσωπική, όπως την αποκάλεσε, ήττα και ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.

«Είναι πικρό, είναι ξεκάθαρο και πραγματικά οδυνηρό», δήλωσε στους υποστηρικτές του στο Ντίσελντορφ.

Ο Ρέτγκεν δεν διευκρίνισε αν θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος που κατέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Μέρκελ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Διεθνή / Πρόωρες εκλογές στην Ολλανδία: Ο Βίλντερς έριξε την κυβέρνηση

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αιφνιδιαστική του νίκη στις εκλογές, που προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και τον κόσμο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς παραμένει το δημοφιλέστερο
LIFO NEWSROOM
Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Διεθνή / Οι ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία στη Γάζα «αποτελούν στρατηγική», λέει ο Guardian

Αποκαλύψεις του Guardian δείχνουν πως σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε σχολεία-καταφύγια στη Γάζα ήταν μέρος στρατιωτικής στρατηγικής - Πάνω από 120 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά. Διεθνής ανησυχία και καταδίκες
LIFO NEWSROOM
Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Διεθνή / Τούρκος σεισμολόγος: Είναι από τα μέρη που μπορούν να δώσουν σεισμούς 8 Ρίχτερ

Από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, ένα 14χρονο υπέστη σοβαρότατη κρίση πανικού και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Μάκρης, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή
LIFO NEWSROOM