Ιστορική απόφαση στην Ισημερινή Γουινέα- Κατάργησε τη θανατική ποινή

Ιστορική απόφαση στην Ισημερινή Γουινέα- Καταργεί τη θανατική ποινή Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μετά από έντονες πιέσεις από την Πορτογαλία και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ισημερινή Γουινέα ακυρώνει επιτέλους το νόμο που επιτρέπει τη θανατική ποινή.

Ο νόμος που ονομάζεται «Ψήφισμα 426» υπεγράφη από τον Πρόεδρο Teodoro Obiang Nguema Mbasogo τη Δευτέρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος.

Η κατάργηση της θανατικής ποινής από τους νόμους της κεντροαφρικανικής χώρας ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί το 2014 όταν έγινε μέλος της Κοινότητας των πορτογαλόφωνων χωρών (CPLP).

Ο αντιπρόεδρος Teodoro Nguema Obiang Mangue, ο γιος του σημερινού προέδρου ανακοίνωσε την απόφαση κατάργησης στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική και αξιομνημόνευτη για τη χώρα μας (απόφαση) όσον αφορά τη διαχείριση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Το γράφω με κεφαλαία γράμματα για να επισφραγίσω αυτή τη μοναδική στιγμή: «Η ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ» έγραψε.

Αυτός ο νόμος εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας της Κεντρικής Αφρικής, ενός κοινοβουλίου που ελέγχεται από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας (PDGE), το πολιτικό κόμμα του προέδρου Obiang Nguema που βρίσκεται στην εξουσία επί 43 χρόνια, από το 1979.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών από τη δημοσίευσή του στην επίσημη κρατική εφημερίδα.

Η τελευταία φορά που η Ισημερινή Γουινέα εφάρμοσε τη θανατική ποινή ήταν το 2014 και από τότε είχε υποσχεθεί ότι θα την καταργήσει. Τελικά το έκανε 8 χρόνια αργότερα μετά την έγκρισή της από τα μέλη του κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM